Az Új Lovas Színházat Ladányban is imádják

Az Új Lovas Színházat Ladányban is imádják
© Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Új Lovas Színház: a három produkcióban ötven ló, száz színész és táncos vett részt.

Tavaly egy, az idén már három előadást adott az Új Lovas Színház a városban, megteremtve ezzel a Nyári Lovas Színházi Esték rendezvénysorozatot.

A július 22-én, 24-én és 25-én zajlott produkciókhoz az önkormányzat biztosította a helyszínt a színházzal múlt év őszén megkötött, öt éves együttműködés keretében, továbbá, Püspökladány technikai felszerelésekkel is segítette a társulatot.

A Sárrét-menti kisvárosba hazajött Tőke László, az Új Lovas Színház alapítója, vezetője. Mint fogalmazott, kötődik a településhez és lakóihoz, úgy véli, egy induló társulatnak könnyebb a szűk pátriájában kibontakozni. Mindezért választotta a csapat bemutatói helyszínéül Püspökladányt.

Évente egy új darab

Tavaly a Nóniusz Históriák című darabjuk a ladányi önkormányzat és az Országos Nóniusz Egyesület koprodukciójában született meg, premierje 2 és eddigi egyetlen előadása – a Magyar Ostor, magyar Ló című rendezvényen volt. A három előadásos színházi esték sorozat zárásaként, szombaton, ismét bemutatta a társulat. Mint ahogy az első nap előadását, A sors útjai című drámai művet is láthatta már a közönség. Újdonságként most egy gyermekelőadással rukkoltak elő.

Fotó: Kovács Péter (galéria) Fotó: Kovács Péter (galéria) ©

– A Sárkány, a királylány és a barna legény című mesedarabunkkal a gyermekek igényeit szerettük volna kielégíteni, ezzel becsábítani az egészen fiatalokat a színház, a táncművészet és a lovak világába. A mű könnyen emészthető, nem túl hosszú, látványvilágában pedig egészen meseszerű. Végig lekötötte a kicsik érdeklődését – mondta Tőke László, aki hozzátette, hogy az előző két színműhöz hasonlóan a mesedarab dramaturgját is egy püspökladányi fiatalember, Kiss Zoltán írta, míg a koreográfiáért a színházalapítón túl Tóth Andrea volt a felelős.

– A helyszíni próbákra szánt idő ismét szűkösre sikeredett – folytatja – három-négy hónap előkészületet követően két hét alatt alkottuk meg az előadásokat, mint ahogyan tavaly. Ám akkor egy, most három bemutatónk volt. Célunk, hogy lovas színházunk központjával Püspökladányban maradva, azt utazóvá tegyük. Évente egy premiert szeretnénk, később pedig három-öt új előadásról is szó lehet. Ebben az évben Hajdú-Biharban még Debrecenben és Hajdúszoboszlón lépünk a közönség elé.

HBN–KZS