Az új aszfalt csökkenti a zajt

Az új aszfalt csökkenti a zajt
© Fotó: HBN
Püspökladány – Még az idén teljesen felújítják a 42-es főút Püspökladányon átvezető szakaszát.

Ettől remélhetik az évek óta fennálló probléma enyhülését a város lakói. Ugyanis időben egyre távolabb kerül az M4-es autópálya építése és ezzel együtt a városban élők számára a 42-es főút településen átvezető szakasza hatalmas tehergépjármű-forgalma okozta környezetterhelés végleges megoldása is. Volt ugyan engedélyes terv a főút Püspökladányt elkerülő szakaszának megépítésére, ám azt a sztráda építése előtérbe kerülése miatt nem lehet megvalósítani. A szakemberek, a politikusok egyértelműsítették: az M4-essel oldódhat meg a sokéves gond.

Ismét demonstráltak

Korábban civilek és városlakók félpályás útlezárással demonstráltak az elkerülő út megépítéséért. Ezt a megmozdulást pénteken 18 és 20 óra között megtartott Erdő utcai akciójukkal újrakezdték. Mint azt az egyik szervező elmondta, a jövőben kéthetente, más és más helyszínen tartanak forgalomlassító demonstrációt a 42-es főút várost elkerülő szakaszának megépítése érdekében. Információik szerint a Püspökladány–Törökszentmiklós közti szakasz 2021–2024, a Püspökladány–Berettyóújfalui részt 2018–2020 között épülne meg.

Türelem és megértés

Dombi Imréné, Püspökladány polgármestere nem hisz a lakossági ellenállás célravezető voltában – derül ki a Napló kérdéseire eljuttatott információból.

– Úgy gondolom, hogy az itt élő emberek számára sem az indulatok keltése a fontos, hanem a türelem és a megértés egymás irányába, hiszen a 42-es főút belterületi forgalma, az ezzel kapcsolatos problémák évtizedek óta fennállnak.

Az önkormányzat január végén levélben fordult dr. Seszták Miklós szakminiszterhez a ladányiak környezetterhelési problémája megoldása érdekében. Erre Tasó László, közlekedésért felelős államtitkár válaszolt. Ebben a politikus az uniós forrásból 2014–2020 között megvalósuló M4-es sztráda által biztosított lehetőségről ír. Majd úgy fogalmaz, hogy a térség élhetőbbé tételéhez hozzájárul és a tranzitforgalom elterelését biztosítja az M35 és az M4-es autópálya már megvalósítás alatt lévő több szakasza. További fejlesztést terveznek a 42-es főút Püspökladány–Biharkeresztes közötti részén az úgynevezett megyei burkolatprogram keretében.

HBN–KZS
hirdetés