Az U18-as válogatott szerbiai meccseiről, Galambról beszélt Zsoldos András

Az U18-as válogatott szerbiai meccseiről, Galambról beszélt Zsoldos András
Garamvölgyi Ákos a magyar U18-as válogatottal Szerbiában járt csütörtöktől szombat estig, ahol két felkészülési meccset is vívtak a helyi U18-as válogatottal, készülvén a B divíziós Európa-bajnokságra, amit augusztus 9-19. között rendeznek Bosznia-Hercegovinában.

Galambbal beszélgettünk a tapasztalatairól, illetve Zsoldos András szövetségi edzőt is megkérdeztük arról, mi a véleménye a Factum Sport Debrecen kosarasáról, illetve a felkészülés jelen állásáról.

Röviden az U18-as fiú válogatott programjáról!

Eddig kétszer játszottak Romániával edzőmeccset a srácok, s az Eb-n is csoportellenfél szomszédokat mindkétszer igen rendesen elpáholta a magyar alakulat (ezekről írtunk itt a Factum oldalán is, Galamb mindkettőn játszott, 6 és 2 pontot szerzett). Az eleinte Marcaliban edzőtáborozó Zsoldos-csapat ezután a múlt hét végén a szerbiai Novi Becejbe (Törökbecsére) utazott, s ott az egy jó nagy kategóriával a mieink felett lévő, A divíziós szerb U18-asokkal mérkőzött meg kétszer is.

A mostani héten aztán már Szolnokon folytatódik az edzőtábor, és szerdán, valamint csütörtökön a szlovákok, vasárnap és hétfőn pedig a portugálok ellen játszanak újabb edzőmeccseket a mieink (4 derbi 6 nap alatt), tehát finoman szólva sem unatkoznak a magyar U18-asok (pihenőre ott volt egyetlen nap, a vasárnap és a hétfő, de Galamb például már ma utazik Szolnokra, tehát mivel vasárnap hajnal 4-re ért haza, gyakorlatilag csak egy normális éjszakája volt otthon, utána megint folytatódik a munka).

A szerbiai mérkőzésekről ejtsünk pár szót!

Ezeken a magyar keret hiányosan állt fel. Több olyan ember el sem utazott Szerbiába az együtt dolgozó 15-16-os keretből, akikre Zsoldos András a jelek szerint később azért számítana majd, ha rendbe jönnek (Varga M., Bognár stb…). Kisebb sérülések mellett van egy komolyabb is, Bakk Krisztián, a szombathelyi bedobó ugyanis végleg kiesett, ami ezt a nyarat illeti (műtét vár rá). Emiatt a magyar válogatott gyakorlatilag klasszikus hármas nélkül játszik, három hátvéddel és két magassal az esetek nagy részében.

A mieink ezen kívül tovább fogyatkoztak a második szerbiai találkozóra, például az egyébként kezdőjátékos Váradi Benedek vagy éppen a debreceni Garamvölgyi Ákos is pihenőt kapott (mindkét probléma gyorsan múlandó, szerencsére), hiszen utóbbinak az első derbin volt egy nagy ütközése (elefántpuszi), s emiatt volt okos dolog, ha kihagyja a második csatát, ami a szerbek ellen valóban nem kis könnyed játszadozás, ismerve tudásukat és fizikumukat.

Erről a két meccsről Zsoldos András úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez a szerb U18-as válogatott a magyar NB I A-ban (tehát a mi élvonalbeli felnőtt bajnokságunkban) döntőt játszana a Szolnokkal. Erős kijelentés, ám nem elképzelhetetlen. A tréner szerint a magyar válogatott kifejezetten jól játszott olykor, de a szerbek meg egyenesen más dimenzióban kosárlabdáztak, és a hármas poszttól felfelé kimondottan erős fölényben voltak, hiszen olykor bedobót is 206 centis emberrel játszattak. Amint zónáztak a mieink ellenük, jó százalékkal bevágták akár a vonaltól messzebbről is a triplát, s maga a csapat szerkezete, taktikája, a játékosok egyéni tudása, Zsoldos szerint olyan volt, mint egy jó kis felnőtt csapaté. A tréner úgy vélte, ez most a különbség a szerb és a magyar kosárlabda között.

Ettől függetlenül nagyon hasznosnak ítélte meg Zsoldos András a túrát, mert egy elit alakulat ellen mérhette fel a mieinket, hol tartanak, s mire képesek ellenük. Nem mellékesen sokat tanulhattak a magyarok a két meccsből. Azt is említette a szakember, hogy ez a magyar keret igen jó szellemiségű, tehát a srácok nem tojták össze magukat, inkább élvezték, hogy ilyen nagy fába vágták a fejszéjüket.

Ezt támasztotta alá Garamvölgyi Ákos is, aki a következőket mondta el több kérdésre válaszolva: – Nagyon erősek voltak a szerbek, emellett magasak is. Örültem, hogy ilyen játékosok ellen játszhattam, de fárasztó volt velük birkózni a palánk alatt, amit azonban nagyon élveztem. Az első meccsen jól kosaraztunk, a védekezésben volt némi gond, s ekkor 4-es, 5-ös poszton számítottak rám. Volt azonban egy ütközés, ami után úgy döntöttünk, hogy a második meccset kihagyom. (Az elsőn 6/3-at dobott Galamb, mintegy 15 perc játékidőt kapva – a szerk.)

Ezután Galamb kitért arra is, hogy a bő egy napos pihenés használt, és hétfőn, vagyis ma, délelőtt már kondizik, majd utazik vissza a válogatotthoz, Szolnokra. Kérdeztük tőle, hogy érzi magát a táborban, mennyi esélyt lát arra, hogy a végső keretszűkítés után is válogatott marad: – Jól éreztem magam, s reménykedem benne, hogy kerettag maradok a végén is. Ám a döntés nem az enyém.

Természetes, hogy a kosaras bízik a jövőben, de lássuk, mit mond róla a válogatott vezetőedzője!

– Milyen játékos Garamvölgyi Ákos, milyen posztokon vethető be, mi a hibája, erénye?

Zsoldos András: – Ákos ambiciózus, energikus játékos. Lelkes és jól megy a lepattanókért. Úgy látom, szeret bemenni a palánk alá, ám ott nehéz dolga van a centerek között, hiszen ehhez a poszthoz nem elég magas. Ahhoz, hogy előrelépjen, sokat kell még dolgoznia, fejleszteni mind a gyorsaságát, ami a külső posztokhoz elengedhetetlen, mind a technikáját és a dobásait is. Vannak olyan alapvető dolgok, amiken nehéz már ilyen korban jelentősen javítani, de pozitívum Ákosnál, hogy ő láthatóan akar és szeret is dolgozni, tehát nem kizárt, hogy még akár ilyen téren is fejlődhet.

A magyar U18-as fiú keret tehát tovább dolgozik, szinte egy nap megállás nélkül. Tervben van még a szlovákok és a portugálok elleni derbik után, valamikor augusztus elején egy meccs az osztrákok ellen is, ez azonban még nem végleges. Addig is, illetve közben edzőtáboroznak a srácok.

Sok sikert nekik, Galambnak különösen!

 

2012. július 20. Törökbecse, 1. meccs

Szerbia U18 – Magyarország U18

103-70 (28-17, 20-14, 32-14, 23-25)

Magyarország U18: Velkey 7, Perl 13, Váradi Be. 5/3, Somogyi 15/12, Molnár M. 16. Csere: Tóth B. 2, Szalay 2, Papp P. , Kovács B. , Garamvölgyi 6/3, Jakab 4.

 

2012. július 21. Törökbecse, 2. meccs

Szerbia U18 – Magyarország U18

109-68 (32-18, 21-24, 28-12, 28-14)

Magyarország U18: Perl 20, Velkey 25/3, Kovács B. 4, Molnár M. 7, Somogyi. Csere: Tóth B. 1, Jakab 11/6, Szalay, Papp. P.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek