Az íreknek elegük van az új tagállamok munkavállalóiból

Az írek sokallják az új tagállamokból érkezett munkavállalók számát, 78 százalékuk újra bevezetné a munkavállalási engedélyt.

Az Irish Times riportja szerint bár az írek elismerik, hogy a külföldi munkaerő jót tett az ír gazdaságnak, ám abban is egyetértenek, hogy nehezebbé vált az elhelyezkedés. A közép-európaiak ráadásul lejjebb nyomták a béreket és a munkakörülmények is romlottak.

 

Az ír napilap szerint a válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mára már elég munkavállaló érkezett az új tagállamokból, ezért vissza kellene állítani a munkavállalási engedélyt. Az íreknek mindössze 23 százaléka vélekedik úgy, hogy az új tagállamokból érkezők továbbra is minden akadály nélkül dolgozhassanak Írországban. Az úgynevezett „visszalépés tilalma” elv szerint, amelyet a csatlakozási szerződésben rögzítettek, a régi tagállamokban a munkavállalás nem köthető szigorúbb feltételekhez a csatlakozás után, mint amelyek a csatlakozási szerződés aláírásának időpontjában, 2003. áprilisában fennálltak.

 

Az Európai Bizottságnak februárban kell jelentést készítenie arról, hogyan hatottak az európai munkaerőpiacokra az új tagállamok ellen bevezetett korlátozások. Azon tagállamok, amelyek eddig még nem nyitották meg munkaerőpiacaikat, 2006 tavaszán jelentik majd be, hogy a két év leteltével megszüntetik-e a korlátozásokat vagy újabb három évre meghosszabbítják azokat. Várhatóan Finnország, Spanyolország és Portugália teszi lehetővé majd az engedély nélküli munkavállalást. Ausztria már korábban bejelentette, hogy fenntartja a korlátozásokat és várhatóan Németország sem enyhít a szigoron.