Az otthoni tűzesetek többsége a konyhában keletkezik

Az otthoni tűzesetek többsége a konyhában keletkezik
© Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Debrecen – Óvatosan a sütés-főzéssel: ebben a hónapban háromszor vonultak konyhában keletkezett tűzhöz a debreceni tűzoltók.

A Thomas Mann utcában egy társasház földszinti lakás sütőjében lángra kapott egy pizzás doboz. A tüzet az ott tartózkodók eloltották, de a lakás és a lépcsőház is füsttel telítődött. A Fényesudvarban két alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat, ezekben az esetekben is sikerült a tüzet megfékezni az ott élőknek, de az épületet át kellett szellőztetni. Először az egyik lakásban az olaj gyulladt meg a tűzhelyen, majd egy másik lakásban a vacsora égett oda.

Attól függetlenül, hogy gázüzemű vagy elektromos tűzhellyel rendelkezünk, a veszély mindig jelen van. A túlhevült olaj meggyulladhat, a tűzhely közelében felejtett tárgyak pedig lángra kaphatnak.

Mit tegyünk, ha meggyullad az olaj?

Helyezzünk az edényre egy fedőt, vagy enyhén nedves rongyot, majd óvatosan húzzuk le a tűzről és hagyjuk lehűlni a forró olajat! A meggyulladt olajat ne próbáljuk vízzel oltani! Az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul és szétveti a lángokat az egész konyhában, ami égési sérüléseket és komoly tűzkárt okozhat.

A tűzeseteket megelőzhetjük, ha főzés közben folyamatosan felügyeljük a tűzhelyünket, az éghető dolgainkat pedig eltávolítjuk a közeléből – figyelmeztet a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.