Az OTP tudomásul veszi az MNB döntését a csoportra kirótt bírságról

Budapest – Az OTP Bank Nyrt. tudomásul veszi az MNB átfogó vizsgálatát követő döntést – közölte a magyarországi legnagyobb bank az MTI-vel szerdán, miután a jegybank bejelentette, hogy a csoportot több szabálytalanság miatt 54,75 millió forintra bírságolta.

A jegybank az MTI-vel szerdán azt tudatta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos átfogó vizsgálata alapján szabott ki bírságot az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a jogsértések megszüntetésére. A vizsgálat az OTP Banknál egyebek közt az ügyletminősítés (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése) terén állapított meg jogszabálysértést.

Emellett az MNB szerint szabálytalanságok voltak az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának (JTM) számításában, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása során, illetve a könyvvitel számviteli megfelelősége, a csoportszintű tőkeszámítás, a nemteljesítő kitettségek minősítése, illetve az informatikai (IT) biztonság terén.

Az OTP közleményében kitérnek arra: az érintett csoporttagok a vizsgálat folyamán és azt követően is együttműködnek a hatósággal, és természetesen vállalják, hogy az MNB által előírt határidőn belül orvosolják a kifogásolt működési problémákat.

“Fontos kiemelni, hogy a jegybanki megállapítások olyan működési folyamatokat érintenek, amelyek nem voltak és jelenleg sincsenek közvetlen hatással az ügyfelekre, és – amint azt az MNB a határozatában meg is állapította – az ügyfelek érdekei nem sérültek” – közölte az OTP Bank.

– MTI –

Címkék: , ,


0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter
További hírek a Gazdaság kategóriából


hirdetés