Az ötödik ügy is lezárult: Nyírábrányban sem történt bűncselekmény a választáshoz kötődően

Akt.:
Az ötödik ügy is lezárult: Nyírábrányban sem történt bűncselekmény a választáshoz kötődően
© Illusztráció: Matey István
Hajdú-Bihar – Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt öt büntetőeljárás indult Hajdú-Bihar megyében a 2014. október 12-ei, helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása kapcsán, mégpedig Nyírábrány, Földes, Hajdúsámson, Tiszacsege, Püspökladány településeket érintően.

Ahogyan azt már korábban írtuk, Hajdúsámsonban, Tiszacsegén és Püspökladányt érintően nem igazolódott a gyanú, vádemelésre került viszont sor Földesen, ahol hamis közokiratokkal állított nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölteket egy nő, az érintettek hozzájárulása, tényleges közreműködése nélkül.

A nyírábrányi esetben a helyi választási bizottság feljelentésére indult eljárás, mert a gyanú szerint a településen a választásra jogosultakat a választásban anyagi juttatással befolyásolták; ebben az ügyben többször meghosszabbították a nyomozás határidejét, legutóbb 2015. november 27-éig. Nemrég érdeklődtünk az eredményről; a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség arról tájékoztatott, hogy a rendőrség a választás rendje elleni bűntett miatt ismeretlen tettes ellen indult büntetőügyben a nyomozást 2015. október 9. napján megszüntette, tekintettel arra, hogy nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése.

HBN