Az ötletesség, a tenni akarás és a szorgalom sokat lendít Egyek fejlődésén

Akt.:
Miluczky Attila, Egyek polgármestere
Miluczky Attila, Egyek polgármestere - © Fotó: Kovács Péter
Egyek – Az 5 és félezer lakosú település távol van Debrecentől, viszont közel a Szolnok megyei Tiszafüredhez, amelyhez több szállal kapcsolódik, mint Hajdú-Biharhoz. Ennek ellenére meg sem fordul a fejekben, hogy jobb lenne odatartozni – mondta dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere, aki a jelenről és a jövőről is beszélt a Naplónak adott interjúban.

Távol Debrecentől, viszont közel a Tiszához, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüredhez, amelyhez az 5 és félezer lakosú Egyek több szállal kapcsolódik, mint Hajdú-Biharhoz. Ennek ellenére a település vezetésének meg sem fordul a fejében, hogy talán jobb lenne a szomszédos megyéhez tartozni.

Egyeket is sújtja a fiatalok elvándorlása, a lélekszámcsökkenés. Ez az egyre több megüresedő ingatlanban érhető tetten. Az önkormányzat 2010 óta már legalább 60 romos házat eltakarított, a helyét felszántotta és bevetette lucernával. A megmenthető ingatlanokat megvásárolja, a közmunkásokkal felújíttatja és bérbe adja. A fiatalok elvándorlása azért is fájdalmas, mert ez gátja a fejlődésnek. Ha az iparűzési adóból több bevétel jönne, akkor jutna pénz aszfaltozott utak építésére, színvonalasabb falunapra is – fogalmazott dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere, akit a Naplónál jelenről, jövőről kérdeztünk.

Az uniós pályázati lehetőségeket is kihasználva Egyeken is komoly fejlesztési programok indultak az elmúlt években. Melyek ezek és hol tartanak?

Miluczky Attila: Előkészítés alatt van a szennyvízprogramunk következő szakasza. Jelenleg a település 68 százalékán lehet igénybe venni ezt a környezetvédelmi szolgáltatást, a befejezése után 100 százalékos lesz a csatornázottság. Terveink szerint a lakosságnak nem kell fizetni azért, hogy a vezeték a telkén belülre kerüljön. A bekötésért, a rácsatlakozásért, a beüzemelésért viszont igen. Az új, 24 férőhelyes bölcsőde kialakítására 110 millió forint elnyerésére pályáztunk. Jelenleg együtt van az óvoda és a bölcsőde. A település közepén lévő csapadékvíztározó tavunk vízszint szabályozását szeretnénk megoldani. Továbbá fontos volna az esővízelvezető rendszer teljes kiépítése. Erre mintegy 150 millió forint kellene. Folytatnánk az energetikai rendszerünk korszerűsítését. A már felszerelt napkollektorokkal évente 2 millió forintot tudunk megtakarítani. Bővítenénk a bentlakásos idősek otthonát, valamint terveink szerint a nyár végére befejezzük a gyepmesteri telepünket.


egy (3)

A falu központjában lévő tó | Fotó: Kovács Péter


A Naplónak adott korábbi információjában ipari park, sőt üzemcsarnok létesítéséről beszélt, csábítandó a befektetőket. Hol tartanak?

Miluczky Attila: Egyeken minőségi munkahelyeket akarunk létrehozni. Legfőbb cél az ipari terület fejlesztése, erre 550 millió forintot szánunk. Az önkormányzatnak 72 hektár földterülete van, ebből 53 hektáron ipari területet alakítanánk ki. Jelenleg 18 hektárra pályáztunk. Az említett üzemcsarnok távlati céllá vált. Viszont most úgy érezzük, leginkább egy inkubátorcsarnokra van szükségünk. Az ipari park egyébként előfeltétele annak, hogy bármilyen ipari munkahely megvalósulhasson. Jó adottságaink vannak, kellemes a természeti környezet, körülbelül ezren helyben keresik a minőségi munkavégzés lehetőségét, és közöttük biztosan van több száz, aki valóban képes is rá.

Mintegy ezer potenciális munkavállalót említett. A közmunkában való részvételt ezek szerint csak időszakos megoldásnak tartja. Ennek ellenére sok értékteremtés van ebben a foglalkoztatási formában. Legalábbis ezt mutatja a településkép. Jól látja a külső szemlélő?

Miluczky Attila: Valóban, és több programunk is fut párhuzamosan. Nekem a betonelemgyártó üzem tetszik leginkább. A helyi igényeket szűken, de le tudjuk fedi. Az egyekiek saját maguknak, saját költségre is rendelhetnek, de elsődleges célunk a közterületek burkolása. Ötszáz méter szakaszt köveztünk le ott, ahol eddig még nem volt járda. Továbbá a járhatatlan utakat elkezdtük járhatóvá tenni, jobbról-balról szegélyköveket helyezünk le, a kettő között pedig feltöltjük zúzott kővel. Szintén a közmunkaprogramban nádból és szalmából kockabálákat készítünk, évente több mint 50 ezret, ezt égetjük a vegyes tüzelésű kazánjainkban. A program kulturális vetülete, hogy néhány évvel a tanfolyam után létrehoztuk a csipkekészítő csapatot. A csipkéket bekereteztetjük, azokkal a közintézményeinket díszítjük, a legjobbakat pedig vándorkiállításon mutatjuk be vagy reprezentációs ajándékként adjuk. A program mezőgazdasági részében nem csak a közkonyhára termelünk, a kertészetünkben négy hektáron koktélparadicsomot termesztünk, ennek bevételéből tudjuk finanszírozni a jövő évi közmunkaprogramot.

Szintén a közmunkaprogram része az új, várhatóan térségi szerepet betöltő, minden igényt kielégítő gyepmesteri telep. Miért vállalkoztak erre?

Miluczky Attila: Sok volt a kóbor kutya a településen, emiatt kellett a telep. Ha megoldott lenne, nem vágtunk volna bele. Ráadásul a tágabb környezetünkben is gondot okoznak kóbor ebek. A közbeszerzési eljárás után egy debreceni vállalkozó 50 millió forint pályázati pénzből építette meg a főépületet, amit azóta már bővítünk. Jelenleg 15 kutyát tudunk elhelyezni, de a férőhelyek számát 61-re növeljük. Tizenegy főt képeztünk ki ebrendésznek, ehhez érettségi is kellett. Talán jövőre elérjük, hogy az egyeki önkormányzat támogatása nélkül működhet majd. A helybeli ebtartóktól kutyánként és évenként ezer forintot kérünk, így évente körülbelül 1 millió 700 ezer forinttal tudjuk támogatni a telepet.

Közrend? Közbiztonság? Azt mondják, Egyek immár a béke szigete.

Miluczky Attila: Sokat javult és valóban jó a közbiztonság. Állítom, emögött legnagyobb mértékben a közmunka áll. És nemcsak azzal, hogy egy kis csapat polgárőrként dolgozik a program keretében, hanem tevékenységet, elfoglaltságot adunk az embereknek. Kisebb lopások még mindig történnek, de a bűncselekmények száma a korábbinak a töredékére esett vissza. Most nyugalom van annak ellenére, hogy a „nehéz fiúk” is otthon vannak. De már ők is közmunkások, értékteremtő elfoglaltság kell…A Tiszafüreddel való együttműködés egyik jó példája a hulladékkezelés, azon belül a szelektív gyűjtés. Mennyire fogékonyak erre az egyekiek?

Miluczky Attila: Négy megye negyvennégy települése összefogásaként Tiszafüreden épült meg a térség modern hulladékkezelője. Egyeken az idén vezettük be az ingyenes szelektív hulladékgyűjtést. Az év elején a lakosságot tájékoztattuk a lehetőségről, és hogy havonta egy szerdán szállítják el a szelektív szemetet. Minden háztartás kapott egy fehér és egy kék zsákot, ha elfogyott, ingyen adnak másikat. Ha valaki külön gyűjti a szemetet, hamarosan bolyok alakulnak ki, hiába, a jó példa ragadós.

Ohat, Telekháza, Egyek-Félhalom: külterületi lakott részek. Az ott élőket hogyan tudják bevonni a közéletbe, a fejlesztésekbe?

Miluczky Attila: Vannak úgynevezett tanyanapjaink, továbbá működtetjük a tanyagondnoki szolgálatot. Ezt leginkább a körülbelül 100 lakosú Ohaton élők veszik igénybe, hiszen onnan a gyerekeket minden nap behordjuk az iskolába és az óvodába. A 600 főt számláló Telekháza már külső településrész, ezért őket nem lehet bevonni a tanyagondnoki szolgálatba. A településrészeink sem maradnak ki a fejlesztésekből. Például az összes közvilágítási lámpatestet ott is LED-esre cseréljük. Telekházán a be- és kimeneti útszakasz mellet 17 új lámpát helyezünk el a közeljövőben.

Esti megvilágítás a labdarúgópályán, edzőterem-avatás a napokban, ovifoci program, hamarosan átadják az új műfüves pályát. Sokat fordítanak sportberuházásokra. Miért?

Miluczky Attila: És tegyük még hozzá a sporttelepen szintén megvalósult öltözőket és vizes helyiségeket. A célunk, hogy a fiataloknak alternatívát kínáljunk a szabadidő tartalmas eltöltésére. Ugyanakkor rossz volt látni, hogy haldoklik a sportegyesületünk. Két évvel ezelőtt a focicsapat olyan mélypontra került, hogy még a megye háromba se tudott bekerülni. Ma pedig jól szerepel a megyei másodosztályban. De van pingpong szakosztályunk is. Mindig az a célunk, hogy a szolgáltatás színvonalát növeljük, újakat hozzunk, illetve a már meglévők színvonalát megőrizzük.


egy (2)

Csendes, békés település Egyek | Fotó: Kovács Péter


Milyen szerepet töltenek be a testvértelepülések Egyek életében?

Miluczky Attila: Kettő ilyen van. Az egyik a lengyel Radzyn Podlasky, a másik a Partiumban, Arad megyében, közvetlenül az országhatárnál lévő Kispereg. A kapcsolatunk választási ciklusoktól és polgármesterektől függetlenül jó. Radzyn Podlaskyval a tűzoltókon keresztül alakult a partneri viszony. Velük a gyermekkapcsolat élénk, ez a nyelvtanulás szempontjából fontos. Egyik évben mi, másik évben ők küldenek 25 diákot. Az önkormányzati kapcsolat is élénk, évente találkozunk. Aminek örülök, hogy varázslatosan fejlődik a lengyel kisváros, ami viszont fájdalmasan érint, hogy mi nem tudunk ilyen módon és ütemben előre lépni. Kispereggel is nagyon jó az együttműködés, az olyan, mintha egy második Egyek volna. Erre a település története ad magyarázatot. Ott telepedtek le ugyanis az Egyekről Mária Terézia idején a katolikusok által elüldözött reformátusok. Ma is, ha végigmegyünk Kispereg utcáin, ugyanazt a tájszólást halljuk, ugyanazokat a lakóházakat látjuk, mint nálunk.

Önt öt polgármesterjelölt közül függetlenként választotta meg az egyeki lakosság 2014-ben. Nemrégiben viszont belépett a Kereszténydemokrata Néppártba. Miért adta fel a függetlenségét?

Miluczky Attila: Ahogy érik az ember, úgy kristályosodik ki egyre inkább a világképe. Polgármesterként nem lehetek mindentől független, annak ugyan mondhatom magam, de minden emberben kialakul egy vélemény. Az enyém a KDNP-ével egyezik meg leginkább. 2010-ben függetlenként indultam, de a Jobbik támogatott, 2014-ben szintén független jelölt voltam és mindenki támogatott. Körülbelül egy éve csatlakoztam a kereszténydemokratákhoz. Rendezvényeiken olyan emberekkel tudok találkozni, akiktől tanulhatok. A párton belül nem török pozíciókra. Ennek ellenére a KDNP önkormányzati tanácsának Hajdú-Bihar megyei elnöke lettem.

– Kovács Zsolt –


Névjegy

  • Dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere
  • 1972-ben született Balmazújvárosban.
  • A Budapesti Műszaki Egyetemen kapott diplomát gépészmérnökként.
  • Doktori képzést szerzett Németországban (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen).
  • Gépészmérnökként, főmérnökként is dolgozott Németországban.
  • 2005-ben házasodott, fia 4, lánya 11 éves.
  • Szeret barkácsolni, hobbija a vasúti modellek.
  • A legkönnyebb azokat a csatákat megnyerni, amelyeket meg sem kell vívni, vallja.