Helyi gazdaság

2013.06.05. 15:19

K&H Bankcsoport: 3,2 milliárd forint adózott profit az első negyedévben

Budapest, 2013. június 5., szerda (MTI) - A K&H Bankcsoport 2013 első negyedévében 3,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 0,4 milliárd forint után, elsősorban az alacsonyabb hitelkockázati céltartalékoknak és a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően - jelentette be szerdán Hendrik Scheerlinck.

Budapest, 2013. június 5., szerda (MTI) - A K&H Bankcsoport 2013 első negyedévében 3,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 0,4 milliárd forint után, elsősorban az alacsonyabb hitelkockázati céltartalékoknak és a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően - jelentette be szerdán Hendrik Scheerlinck.

A K&H Bankcsoport vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nem teljesítő hitelek aránya kis mértékben, 12-ről 11,9 százalékra csökkent egyetlen negyedév alatt. A kkv és a vállalati hitelportfólió folyamatosan stabil minőségű, a lakossági hitelállomány azonban a piaci folyamatokkal összhangban kissé romlott. A csoport az első negyedévben 3,2 milliárd forint hitelezési céltartalékot képzett, míg egy éve 7 milliárd forintot.

A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján összeállított pénzügyi kimutatások szerint a működési bevétel 7, a működési költség 13 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva a tranzakciós illeték hatására - ismertette Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője. A K&H 2,8 milliárd forint tranzakciós illetéket fizetett az első negyedévben.

A bank konszolidált mérlegfőösszege március végén 2550 milliárd forintot tett ki, éves szinten 1 százalékkal bővült. Az ügyfélbetétek a pénzügyi vezető szerint folyamatosan nőnek, de az új hitelek iránt a kereslet minden szegmensben visszafogott. Az ügyfélbetétek éves szinten 6 százalékkal bővültek, az ügyfélhitelek pedig 6 százalékkal mérséklődtek. A forint alapú jelzáloghitelek kis mértékben nőttek, ám a piac szintjén az első negyedévi új folyósítás az elmúlt három év legalacsonyabb értéke. Gombás Attila kiemelte, hogy likviditásuk tovább javult, a hitel/betét arány március végén 73 százalék volt, a K&H tőkemegfelelési mutatója pedig 13 százalék.

A bank részt vesz a kis- és középvállalkozásokat megcélzó növekedési hitelprogramban - az I. és a II. pillér keretében mintegy 95 milliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). Az első K&H hitelszerződést szerdán írták alá Szegeden az I. pilléren belül - közölte a vezérigazgató. A konstrukció iránt jelentős érdeklődést tapasztalnak a banknál, az igények 60-65 százaléka új beruházási hitelekre vonatkozik.

A K&H részt vesz a devizahiteleseket segítő kormányzati programokban. Az árfolyamgátat 22 217-en kérték, az érintett hitel 156 milliárd forint, a jogosult állomány 43 százaléka. A devizahitel forintra váltásával 1640 ügyfél élt, ami 10 milliárd forintnyi hitelt - a jogosult állomány 22 százalékát - érintett. A Nemzeti Eszközkezelőnek 334 kérelmet továbbítottak, a megkötött szerződések száma 105.

Wim Guilliams, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy a biztosító 0,8 milliárd forintos eredménnyel zárta az első negyedévet, ami a jó kárhányad aránynak és a stabil élet üzletágnak köszönhető. A gépjárműbiztosítási piacon a biztosító részesedése 12-ről 14,9 százalékra nőtt, az élet üzletágban a rendszeres díjú termékekből származó díjbevételek teljes összege 9,4 százalékkal emelkedett egy 2,8 százalékos visszaesést produkáló piacon - emelte ki.

Hendrik Scheerlinck az MTI kérdésére elmondta, egyetért Csányi Sándorral, az OTP Bank vezérével abban, hogy a bankpiacon konszolidációs folyamat várható. Úgy vélte, ez már két-három év múlva megtörténik, több bank fennmaradására számít azonban a Csányi által említett négy-ötnél. Hozzátette, a K&H ezek egyike lesz.

Arról, hogy egyelőre nem várható a bankadó kivezetése, az MTI-nek elmondta: már több alkalommal kifejtették, hogy a bankadó magas összege akadályozza a bankokat abban, hogy betöltsék gazdaságfinanszírozó szerepüket. Azon reményüket is kifejtették a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), hogy a gazdasági környezet javulásával a bankadó összege fokozatosan csökkenni fog, s végül megszűnik.

Az MTI kérdésére, beigazolódott-e, hogy a nagy pénzforgalmú cégek külföldre viszik a fizetési forgalmukat a tranzakciós illeték bevezetése miatt, Hendrik Scheerlinck elmondta: eddig nem látnak nagymértékű kiáramlást, de ha az illeték mértéke jelentősen változna, akkor ez a folyamat felgyorsulhat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában