Az országhatáron túl jár az esztáriak híre

Az országhatáron túl jár az esztáriak híre
© Fotó: Kovács Péter
Esztár – Árulnának a nagyváradi piacon, boltokat létesítenének a nagyvárosokban, és cél a webes értékesítés is.

A jövőt meghatározó lépések megtétele előtt áll a kis település közmunka programja. Egyrészt elérkezett arra a pontra, amikor a fejlődéshez külső erőt, pályázati pénzt szeretnének bevonni, másrészt az eredményeikre felfigyelve, a Partiumból mind gyakrabban érkeznek Esztárba tanulmányútra. Kezdjük ez utóbbival. – Természetesen híre ment annak, hogy az esztári közmunka program kétszer kapta meg a Belügyminisztérium elismerését, valamint az ezzel járó 2–2 millió forintot az elmúlt években. Megjegyzem, a pénzt a hűtőház építésére és eszközvásárlásra fordítottuk. A partiumi szomszédos helységekből polgármesterek, szenátorok, gazdasági szakemberek jönnek, hogy megnézzék, miként épül fel a programunk, illetve azt, vagy annak bizonyos részeit adoptálhatnák-e saját településükre, Bihar megyére, az országra – válaszolta kérdésünkre Szécsi Tamás, Esztár polgármestere. – Igény, kereslet lenne Romániában is a közfoglalkoztatásra, annak Esztárban látott formájára, viszont az ottani jogszabályok egyelőre nem engedik a program indítását. A településünkön járt román érdeklődők célja, hogy az esztári tapasztalataikat elvigyék Bukarestbe, az országuk vezetésével megismertessék a közmunka program lényegét, hasznát, jelentőségét, majd annak bevezethetőségére alkossák meg a jogszabályi hátteret. Ilyen szándék van Magyarország részéről is. Egyébként mi is kacsintgatunk Nagyvárad felé, a hamarosan megnyíló piac célpontja lehet az esztári termékeknek is.

Váljon a település javára és adjon tartást a munkát végzőnek.
SZÉCSI TAMÁS

Mindent, ami hasznos

Az esztári közmunka egy időben indult a megye, az ország többi, hasonló programjával. – Ha a program végrehajtásához az adófizetők pénzéből mi is kapunk, akkor azt a pénzt költsük el értelmesen, a munka legyen értékteremtő, váljon a település javára, és adjon tartást az azt végzőknek – idézte az induláskor kitűzött célokat a polgármester, majd sorolta a programokat, amelyek alapvetően a mezőgazdaságra épülnek, hiszen ehhez vannak meg az adottságaik. Energiaakácot termesztenek, ezzel fűtik az intézményeket, van brikettáló gépük, a brikettet pedig szociális tüzelőanyagként is adják. A fűtött fóliasátorban tápoldatozó rendszer segítségével nevelik a növényeket, azokat a falu konyhája hasznosítja, és az élelmiszerüzemük is sokat „elnyel”.

Újabban hidegen sajtolt olajat, valamint száraztésztát is gyártanak. Az élelmiszereket saját névvel és védjeggyel forgalmazzák, és ugyan így kerül majd piacra a kecsketejes, gyógynövényes szappan is. Szőnek szőnyeget, készítenek kerámiát, térköveket, és jól működik az asztalosműhely, ahol buszmegállókat, utcai kukákat, árusító bódékat és tanyázó lócákat készítenek, továbbá mindent, ami szükséges Esztárban.

HBN–KZS


Szécsi Tamás, Esztár polgármestere. Fotó: Kovács Péter Szécsi Tamás, Esztár polgármestere. Fotó: Kovács Péter ©

Esély a továbblépésre

– Az élelmiszert feldolgozó, -gyártó tevékenységünket átadtuk az Esztári Szociális Szövetkezetnek, akik például az egyik élelmiszerláncnak téli fagyit is készítenek – mondta Szécsi Tamás polgármester. – A szövetkezet nyereségéből bért fizetünk, a vezetők tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat.

A továbblépéshez, például a gyártó- és tárolókapacitás növeléséhez, a minőség javításához, a szomszédos településeken a bérmunka végzéséhez újabb eszközöket kellene beszereznünk. Ezek viszont pályázati támogatások nélkül nem mennek. Lehetőségünk lenne nagyobb tétel eladására, tervezünk saját árusító helyek létesítését nagyobb városokban, webáruházat is indítanánk. Ezek a pályázatok ezekben a hetekben indulnak, a beadványokat elkészítettük. Első körben 30-40 millió forintra lenne szükségünk, gyártó- és tárolókapacitásunk bővítése a legfontosabb.


Iparvágánytól az egészségházig

Esztár – Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztést tervez az ezerháromszáz lakosú falu.