Az ország legszárazabb területe megyénk

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – Az aranyat érő csapadékra ezúttal is nagy szüksége volt a kultúrnövényeinknek.

Május utolsó hete is a hónapra jellemző változékonyságot mutatta időjárási szempontból. Ismét volt kiadósabb csapadék, a hőmérséklet pedig néhány hűvös, borongós napot leszámítva megfelelt az ilyenkor megszokottnak.

Hol több, hol…

A múlt hét elején erős hidegfront érkezett Kelet-Magyarország térségébe, mely ismét napokra visszavetette a hőmérsékletet az addigi, kora nyárias értékekről. A front mentén heves zivatarok is kialakultak, különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti szegletében. Arrafelé felhőszakadás, jégeső is előfordult károkozó széllökésekkel kísérve. Szabolcsban egyébként átlagosan 10-20 milliméter közötti, a Hajdúságban és Biharban 5-10 milliméter körüli heti összegeket mértünk. Az ország legszárazabb területe még mindig Hajdú-Bihar, itt a sokéves átlag 60-75 százaléka hullott átlagosan, míg Szabolcs megyében 5-25 százalékkal több esett a klímanormálhoz képest. Kisebb körzetekben azonban előfordult a fentieknél jóval magasabb és alacsonyabb havi összeg is, a csapadék erősen záporos, területenként heterogén jellege miatt.

Még több kellene

A mezőgazdasági munkákat tehát sokszor zavarta csapadék a hónap során, ugyanakkor az aranyat érő csapadékra ezúttal is nagy szüksége volt kultúrnövényeinknek. A hónap utolsó napján – eltekintve a felhőszakadások, heves zivatarok által érintett körzetektől – ismét a 100 millimétert közelítette a talaj felső egy méteres rétegének számított vízhiánya. A hőmérséklet tekintetében az átlagosnak megfelelően alakult május egésze, habár annak utolsó hete valamivel hűvösebben alakult. A hét közepén 1-2 napig mindössze 15-18°C között alakult még a legmelegebb órák hőmérséklete is. Ezeken a napokon nedves levegő alakította időjárásunkat, csapadék is hullott. A következő napok már jóval enyhébb, ismét 25 °C körüli hőmérséklete mellett azonban maradt a nedves jelleg, így a különböző gombás és baktériumos növényi kórokozók fellépésére érdemes számítani. Az erősebb fertőzések kialakulásának a kevésbé hideg éjszakák is kedveztek; a hét közepi 4-9 fokos értékekről fokozatosan ismét 10 fok köré enyhültek a hajnalok. Kedvezően alakult a napsütéses órák száma a hónapban, a sokéves átlagnál 10-15 százalékkal többet sütött a nap a térség nagy részén. Nem így május utolsó hetében, de a fokozatosan naposabbra és csendesebbre forduló időjárás ismét több lehetőséget biztosít a mezőgazdasági munkák elvégzésére.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés