Nagyvilág

2013.06.04. 20:06

OS - A Külügyminisztérium közleménye

Budapest, 2013. június 4., kedd (OS) - Martonyi János külügyminiszter 2013. június 4-én, Budapesten kétoldalú megbeszélést folytatott Surapong Tovichakchaikul thaiföldi miniszterelnök-helyettes, külügyminiszterrel, akivel áttekintették a két ország közötti kapcsolatok teljes spektrumát, köztük hangsúlyosan a kétoldalú gazdasági együttműködés lehetőségét.

Budapest, 2013. június 4., kedd (OS) - Martonyi János külügyminiszter 2013. június 4-én, Budapesten kétoldalú megbeszélést folytatott Surapong Tovichakchaikul thaiföldi miniszterelnök-helyettes, külügyminiszterrel, akivel áttekintették a két ország közötti kapcsolatok teljes spektrumát, köztük hangsúlyosan a kétoldalú gazdasági együttműködés lehetőségét.

A globális kitekintésű magyar külpolitikában, a keleti nyitás kontextusában 2010 óta felértékelődött Ázsia és azon belül Délkelet-Ázsia helye és szerepe. A mintegy 600 milliós Délkelet-Ázsia jelenleg a globális gazdasági növekedés egyik fő motorja, amely a regionális politikai, gazdasági és társadalmi integráció 2015-re tervezett elmélyítésével kívánja megőrizni versenyképességét, egyben stabil hátteret biztosítva a tagállamok dinamikus fejlődéséhez. Ezen tényezők a délkelet-ázsiai országokat, köztük Thaiföldet, Magyarország természetes partnereivé teszik.

A két miniszter az elmúlt egy évben többször is találkozott, a mostani látogatás során megerősítették a kölcsönös miniszterelnöki meghívásokat. A tárgyaláson hangsúlyosan szerepelt a vízgazdálkodás és a regionális megközelítésű energetikai együttműködés témája, továbbá annak feltérképezése, hogy a magyar szakemberek és cégek milyen formában kapcsolódhatnak be a thaiföldi infrastrukturális és vízügyi beruházásokba. Thai részről két kiemelkedő jelentőségű fejlesztésre hívták fel a magyar fél figyelmét: az ázsiai ország több mint 10 milliárd euró értékű vízgazdálkodási és árvízvédelmi rendszerének kiépítésére, valamint egy elsősorban a vasúti hálózatra vonatkozó, 50 milliárd eurós fejlesztésre.

Thaiföld 2012-ben a harmadik legnagyobb kereskedelmi- és exportpartnerünk volt az ASEAN országok között, a kereskedelmi forgalom meghaladta a 412 millió dollárt. A kétoldalú gazdasági kapcsolataink továbbfejlesztésében fontos szerepet játszik majd a gazdasági együttműködési vegyesbizottság budapesti, őszi ülése és az azzal párhuzamosra tervezett üzleti fórum. A thai fél szorgalmazta az élelmiszeripari és a megújuló, valamint alternatív energiaforrások terén való együttműködést.

A külügyminiszterek megvitatták a Duna Stratégia Energia Prioritás Területe és az ASEAN közötti kooperáció lehetőségét a két kezdeményezés hasonló célkitűzéseire tekintettel és megegyeztek abban, hogy elindítják a gyakorlati együttműködést. Elhangzott, hogy a májusi thaiföldi és az októberi budapesti vízkonferencia között szakmai együttműködés alakulhat ki.

Ígéretesen fejlődnek a két ország közötti oktatási kapcsolatok is, mivel a Globális Nyitás Ösztöndíj keretében évente mintegy 40 thai diák kezdheti meg tanulmányait hazánkban.

Thaiföld a közelmúltban kezdte meg a szabadkereskedelmi egyezmény kidolgozását célzó tárgyalásokat az EU-val. Ennek sikeréhez a magyar fél támogatását kérték. Martonyi János elmondta: hazánk általános érvénnyel elkötelezett a szabadkereskedelem mellett.

A magyar külügyminiszter kiemelte a magyar-thai rendészeti együttműködés eredményeit, és szorgalmazta a kiadatási egyezmény mielőbbi megkötését.

A thai politikust ugyancsak fogadta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Surapong Tovichakchaikul a kétnapos látogatása alatt találkozott a Magyar Tudományos Akadémia elnökével és felkereste a bábolnai ménesbirtokot. A delegáció szakértői látogatást tettek a Fővárosi Vízműveknél, továbbá felkerestek egy influenza elleni oltóanyagot gyártó laboratóriumot és együttműködésről tárgyaltak a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben.

Kiadó: Külügyminisztérium

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!