Az orrunkig se látunk, ez most nem a sportos vezetés ideje!

Akt.:
Az orrunkig se látunk, ez most nem a sportos vezetés ideje!
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Az őszi időjárás az elmúlt napokban Hajdú-Bihar megyében is megnehezítette a közlekedők életét. Ilyenkor a sebesség helyes megválasztása mellett nagyon fontos betartani a „Látni és látszani elvet.” Vezessenek óvatosan!

Az őszi, illetve téli hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a romló látási viszonyok és a csúszós utak jelentik.

A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó és első hónapjaiban mindennapossá válnak. A látótávolság jelentősen lecsökkenthet, így a szembejövő forgalom már csak nagyon közelről észlelhető, illetve a közeledő jármű távolsága, sebessége rendkívül nehezen becsülhető meg. Ezért az előzés fokozott körültekintést igényel.

Főleg éjszaka, de gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata.

Az őszi időjárás egyik kedvezőtlen jelensége a köd, amelynek balesetveszélyes hatásaival számolni kell, ezért a rendőrség óvatosságra inti a közlekedésben résztvevőket.

Ennél a veszélyforrásnál elsősorban a sebesség helyes megválasztására, a világítási és előzési szabályok betartására kell odafigyelni.

Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetőek, amennyiben a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton is csökkentik a járművezetők sebességüket. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, hogy kerüljék a hirtelen fékezést.

Vannak olyan sofőrök, akik sajnos nem elég körültekintőek és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területeket, majd ott pánikszerűen fékeznek és elvesztik járművük felett az irányítást. Ne feledjék, hogy hirtelen fékezéssel meglephetik a mögöttük közlekedőt, akinek ilyenkor már ritkán van lehetősége megállásra.

A „Látni és látszani elv” ezen időszakban is nagyon fontos, így a megfelelő világításról feltétlenül gondoskodni kell és sűrű ködben gépjárműveken – ha van – használják a ködlámpát!
Kiemelten fontos, hogy a közlekedők figyelmesen, körültekintően vezessenek, toleránsak legyenek egymással és tartsák be a közlekedés szabályait. Tartsuk szem előtt, hogy „mindenkit hazavárnak.”

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya!

– police.hu –


Baleset történt Hajdúszoboszló határában
Hajdúszoboszló – A Szováti útfélen történt a baleset, félpályán halad a forgalom.


Halálos vonatbaleset Debrecenben
Debrecen – Egy személygépkocsi és egy vonat ütközött össze.


Halálos vonatbaleset a Balmazújvárosi úton
Debrecen – A helyszínen életét vesztette az a 34 éves férfi, aki járművével egy vonattal ütközött péntek éjszaka a Balmazújvárosi úton egy vasúti átjáróban.


Keresztbe fordult egy kisbusz az autópályán
Hajdúböszörmény – Egy autószállító kisbusz műszaki mentése zavarta meg a közlekedés rendjét az M35-ös autópálya 28. kilométerszelvényében Hajdúböszörmény térségében.

hirdetés