Az oroszlán jegyében

Az oroszlán jegyében
© Fotó: nydailynews.com
A csúcsgyártmányú fegyverzettel, a szabályszegő ármánnyal szemben esélye sincs egy valamirevaló veszélyeztetett fajnak, erre nem csupán az az eset volt megrendítő példa, amely a legutóbb felhördítette az internetet népét, amikor ugyebár a zimbabwei oroszlánkirályt leterítette a tengerentúli fogorvos, a hős férfiú, akinek sok-sok ezer ember szerint nem ez volt élete legjobb húzása, és úgy hírlik, nem is ez volt neki az első. Fábián György jegyzete.

Ne menjünk messzire, nálunk is élnek effajta héroszok, itt, köztünk, nézz körbe, lehet, hogy épp az ötödik szomszéd is el-eltűnik időnként egy-egy titokzatos útra.

Jelképpé válnak a nemes vad-mártírok, amikor arra gondolunk, hogyan esnek embertársaink áldozatul a mindenkori barbár és kanszagú önkénynek, legyen rajta bármilyen színű uniformis. Az erőszak pecsétje alatt förtelemmé válik az emberi lét minden időben, kár népjóléti adatokkal cicomázni.

Nem kevésbé jutnak eszünkbe a mi oroszlánjaink sem, a hős honvédek, akik azon az 166 évvel ezelőtti augusztuselőn Debrecen határában adták életüket a magyar becsületért, a sokszoros orosz túlerővel szemben.

– Fábián György –
hirdetés