Az orosz vevő a Bikára (is)

Az orosz vevő a Bikára (is)
Jövő hétfőig kell kifizetnie az első, – értesüléseink szerint – 800 milliós részletet annak az orosz befektetőnek, akit leendő vevőként mutatott be Hupuczi László, a Cívis Hotels Zrt. elnök-vezérigazgatója a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A névtelenségbe burkolózó cseljabinszki befektető korábbi bankgaranciáját nem fogadták el a hitelezők.

 Az Urálon túli Cseljabinszkból érkezett üzletember, akinek nevét – kérésére – még nem árulták el, több szálloda mellett egy sörgyár tulajdonosa is. A 4 milliárd forintos vételárról szóló információinkat ugyan nem, de azt, hogy a Hotel Aranybika mellett a Kálvin téri Best Westernt is megvásárolná az orosz befeketető, megerősítette az őt képviselő hazai cég, a Glenroy Technologies Zrt. ügyvédje. Dr. Baka Levente, jogi képviselő elmondta: az orosz vevő továbbra is szállodaként üzemeltetné a hoteleket.

– A vételár teljes megfizetéséig a Matos Invest Zrt. venné át a szállodák üzemeltetését, hogy a jövő hétfőn esedékes első részlet ügyvédi letétbehelyezése után érvénybe lépő 90 napos moratórium ideje alatt se romoljon állaguk, s működőképesek legyenek – tájékoztatott.

Két hotelt „egy csapásra”

Botránymentesen zajlott a Cívis Hotels hétfői csődegyezségi tárgyalása, amelyen a jelenlévő mintegy 60 hitelező egyhangúlag megegyezett: ha a vevőként jelentkezett – s ott bemutatott – orosz üzletember február 15-ig egy magyarországi ügyvéd letéti számlájára átutal a 800 millió forintot, elfogadják előlegként. A névtelenségbe burkolózó cseljabinszki befektető által kínált korábbi bankgaranciát ugyanis nem fogadták el a hitelezők.

 Ha a jövő hétfőre kitűzött, soron következő csődegyezségi tárgyalásig azonban nem sikerül a február 8-án meghatározott feltételt teljesíteni, akkor az eredeti 90 napos moratórium lejártával (február 25.) elkezdhetik a Cívis Hotels Zrt. felszámolását. Abban az esetben viszont, ha megérkezik a foglaló, a Cívis Hotels újabb 90 napos „haladékhoz” jut. A vevőnek pedig május 17-ig kell majd átutalnia a fennmaradó – értesüléseink szerint – 3,2 milliárdra rúgó teljes vételárat, melyért cserébe már egy másik debreceni szállodát is magáénak tudhat. – Az Aranybika mellett a Kálvin téri Best Western Hotelt is megvenné a befektető – erősítette meg információinkat Dr. Baka Levente.

Az urálon túlról érkező vevő az alkalmazottak többségét megtartva, továbbra is szállodaként kívánja üzemeltetni a hoteleket. S azért, hogy a vételár teljes megfizetéséig továbbra is működhessenek, a keszthelyi székhelyű Matos Invest Zrt.-t bíznák meg az üzemeltetéssel, tudtuk meg a jogi képviselőtől.

– Fabók Ágnes –