Az ORÖ elnöke kiállást vár a kormánytól

Akt.:
Roma Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői részére szervezett tanácskozást az Országos Cigány Önkormányzat, amelyen Hegedüs István, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is részt vett
Roma Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői részére szervezett tanácskozást az Országos Cigány Önkormányzat, amelyen Hegedüs István, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is részt vett - © Fotó: Matey István
Balmazújváros – „Az Országos Roma Önkormányzat körüli hisztéria nem eredményezheti azt, hogy a cigányságot kollektíven büntetik”. Interjú Hegedűs Istvánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével.

Országjáró körúton vesz részt Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. A testület az elmúlt időszakban a botrányok miatt a sajtónak is gyakran szolgáltatott témát, előbb a Farkas Flórián körül kirobbant ügyek, júniusban pedig Hegedűs István is, akit a közgyűlésen támadtak meg az ellenzéki képviselők. A tavaly ősszel megválasztott elnök szombaton megyénkben, Balmazújvárosban találkozott helyi nemzetiségi önkormányzati vezetőkkel. A tanácskozáson csak a Lungo Dromhoz tartozó önkormányzatok vezetői vettek részt, akik 15 településről érkeztek. A hajdú-bihari Roma Nemzetiségi Területi Önkormányzat elnöke, Bernáth Bálint nem volt ott.

Mi a célja a megyejárásnak? A kedélyek nyugtatása vagy pedig hogy megismerje a vidéki cigányság problémáit?

Szeretnék minden olyan helyre eljutni, ahol jelentős számú cigány ember él. Hajdú-Bihar a negyedik megye, ahová ebben a sorozatban elutaztam. Ennek a terepmunkának az a célja, hogy a saját szememmel tapasztaljam meg a nehézségeket, amivel a cigányság küszködik.

Úgy fogalmazott, a cigányság a 24. órában tart. Mit értett ez alatt?

Hegedűs István: Az európai roma stratégia kapcsán az előző ciklusban komoly programokat tudtunk megvalósítani. Ilyen a „Nő az esély”, amelyben ezer roma nő szerzett szociális képesítést, vagy éppen tanodaprogram. Azon gyerekek körében, akik részt vettek ebben, jelentősen csökkent az iskolai bukások, hiányzások száma. A rászorultak számos képzésre jártak és szereztek piacképes szakmát, illetve nyílt munkaerőpiacon is sokan helyezkedtek el, de sajnos az a lendület, ami az előző ciklust jellemezte, mintha megtorpant volna. A cigány emberek türelmetlenül várják, hogy folytatódjon a megkezdett munka. Az újonnan megválasztott Országos Roma Önkormányzat készen áll arra, hogy a kormánnyal együtt és a keretmegállapodásnak megfelelően végrehajtsa az integráció felgyorsítására irányuló programot. Erre vonatkozóan még áprilisban Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszonynak át is adtam az elkészített anyagot, illetve Köpeczki-Bócz Tamás helyettes államtitkár kérésére is elkészült egy komplex anyag a cigány emberek foglakoztatására.

Az tűnik ki a szavaiból, hogy több támogatást várna a kormánytól.

Hegedűs István: Egy udvarias távolságtartást érzékelek a kormányzat részéről, amit azonnal meg kell szüntetni. A kormány stratégiai partnere cigányügyben az Országos Roma Önkormányzat. Az ORÖ körüli hisztéria nem eredményezheti azt, hogy a cigány kisebbséget kollektíven büntetik. Mert azzal, hogy a programokat és fejlesztési pénzeket visszatartják, ez történik. Ezért szeretnék minél hamarabb találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az ORÖ-n belüli ellenzéki képviselők önt is támadják, azzal vádolják, hogy 2012 és 2015 között a családtagjait (feleségét, fiát, lányát és menyét) alkalmazta, és közel 30 millió forintot fizetett ki nekik. Jogosak-e ezek a vádak?

Hegedűs István: Nemtelen támadásnak tartom ezeket a vádakat, amelyeket az önkormányzat egyik tagja fogalmazott meg, aki nagyon szeretne elnök lenni. Neki semmi sem drága, pedig jobb lenne, ha a saját portáján söprögetne. Nem tartom jogosnak a vádakat. 2014 október végén választottak meg elnöknek, a munkáltatói jogokat nem gyakoroltam sem 2012-ben, sem 2015-ben. A cigány emberek vagy ORÖ által indított programokban, vagy közmunkaprogramban tudnak elhelyezkedni, sajnos, ma az elsődleges munkaerőpiacon cigány embernek nem könnyű munkát találnia. Az ellenzéki Alternatív Vizsgálóbizottság számításai szerint nettó 70-80 ezer forintos jövedelmet biztosított az ORÖ-s program nekik, ami elképzelhető. De hangsúlyozom: nem én gyakoroltam a munkáltatói jogokat.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Az Országos Roma Önkormányzat többségét Lungo Drom-os képviselők adják, s a hajdú-bihari nemzetiségi területi önkormányzatban is a legtöbb mandátumot a párt képviselői nyerték, mégis ellenzékbe kényszerültek. Hogyan tudnak együttműködni az RPT-s (Roma Polgári Tömörülés) vezetésű megyékkel?

Hegedűs István: A választásoknak már vége. Számomra csak cigányügy létezik. A többi nem érdekes.

Hogyan lehet, hogy a megyei vezető nem volt jelen a tanácskozáson?

Hegedűs István: Nem tudom, hogy kiket, s miért nem hívtak meg a fórumra, annak örülök, hogy sokan eljöttek, és elmondták véleményüket, megfogalmazták kérdéseiket.

Több helyi önkormányzati vezető is arról beszélt, hogy elveszítették a hitelüket a cigányok előtt. Hogyan lehet ezt visszaszerezni?

Hegedűs István: Sürgősen látványos eredményeket kell produkálni, mert most van rá lehetőségünk. Ezért van szükség a már említett programok folytatására, illetve újabbak elindítására, s ezért fogalmaztam úgy, hogy a cigányság a 24. órában tart.

Ilyen körülmények között lehet-e sikeres az elnöki ciklusa?

Hegedűs István: Az Európai Unió soros elnöksége kapcsán Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki az európai roma stratégiát kidolgoztatta, majd elfogadtatta. Számomra a miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter elkötelezettsége a cigányügy mellett a garancia arra, hogy sikeres lesz az ORÖ működése és programjai egyaránt.

HBN