Az optika napja az egyetemen

Az optika napja
Az optika napja - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Csonkakúpban görbítették a fényt és lézerrel pukkasztottak lufit kedden a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének nyílt előadásán.

A fény évének választotta 2015-öt az ENSZ. A nemzetközi kezdeményezéshez az Európai Fizikai Társulaton keresztül, illetve számos rendezvénnyel csatlakozott Magyarország is. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Fizikai Intézetében a programsorozat nyitóállomásaként Az optika napja – a kísérletezés délutánja címmel tartottak nyílt előadást március 31-én, kedden.

A rádióhullámoktól a gammasugarakig a fény valamennyi formáját ismertette előadásában Trócsányi Zoltán intézetigazgató, a Kísérleti Fizikai Tanszék vezetője, aki bevezetőjében kiemelte: ma már elképzelhetetlen életünk a különböző mesterséges fények nélkül, ugyanakkor nagyon tanulságos lenne látni a százötven évvel ezelőtt állapotokat, hiszen napjainkban világszerte óriási mértéket ölt a fényszennyezés.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Raics Péter, a Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi docense a történeti háttértől és az elméleti alapoktól indulva mutatta be a modern optika meghatározó területeit. Az előadáson résztvevő középiskolások és egyetemisták többek között a fény keletkezéséről és észleléséről, a száloptika, a röntgensugár és a lézer működéséről hallhattak érdekes részletek, valamint a folyamatok matematikai hátterével is megismerkedhettek. Az előadások mellett a látványos kísérletekkel illusztrálták a fizikusok a különböző jelenségeket, így például csonkakúppal görbítették a fényt és lézerrel pukkasztottak lufikat.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés