Az Opel 1.6-os dízellel folytatja a motor-offenzíváját

Az Opel 1.6-os dízellel folytatja a motor-offenzíváját
Rüsselsheim/Szentgotthárd. Teljesen új négyhengeres turbódízellel folytatja motorprogramjának alapvető korszerűsítését az Opel.

A márka hajtómű-offenzívájának keretében az 1.6 SIDI (Spark Ignition Direct Injection – szikragyújtásos közvetlen befecskendezéses) ECOTEC benzinmotorok után most a második motorcsalád viszi tovább a lendületet. Az 1.6 CDTI ECOTEC (Common-Rail Diesel Turbo Injection – közös nyomócsöves befecskendezésű turbódízel) a jelenlegi 1,7-es és a gyengébb 2,0 literes változatok helyébe lép.

Az égésfolyamatot felügyelő innovatív Closed-Loop (zárt hurkú) eljárás jóvoltából az Opel első ízben teljesíti dízelmotorral a jövőbeli Euro 6 károsanyag-kibocsájtási szabályozását. Az alumíniumblokkos 1.6 CDTI ECOTEC különböző teljesítménylépcsőkkel, több járműtípusban teljesít majd szolgálatot.

A kategória legcsekélyebb rezgés- és zajkeltése, nagy teljesítmény és nyomaték, csekély fogyasztással – ezeket a célokat tűzték maguk elé az Opel tervezőmérnökei. Vállalásukat teljesítették is: az új motor 136 lóereje és 320 newtonméterje felülmúlja az 1,7 literes előd adatait, ugyanakkor tíz százalékot elérő mértékben csökkent a fogyasztás a hasonló teljesítményű 2,0 literes géphez képest.

„Továbbra is teljes gázzal fejlesztjük a motor-palettánkat“, jelentette ki az Opel vezérigazgató-helyettese, Dr. Thomas Sedran, hozzátéve: „Új 1.6-os turbódízelünk a sima járás, a kiváló teljesítmény és a környezetkímélet mércéje. Ez év végéig három teljesen új benzines- és dízel-családot kínálunk. Ez az új motornemzedék fontos része az Opel termékoffenzívájának, amelynek keretében 2016-ig összesen 23 friss modellel és 13 új hajtóművel lépünk piacra.“

Az új 1,6-literes dízelmotor egy globális csapat műve: a vállalat saját rüsselsheimi, torinói és amerikai fejlesztőközpontjainak mérnökei dolgoztak rajta. Ez az integrált munkamódszer a tervezés kezdetétől biztosította az optimális eredményt.

Az Opel új motorgenerációja Szentgotthárdon, a rugalmas technológiát felvonultató új motorgyárban készül. A rugalmas technológia alapvetően azt jelenti, hogy ugyanazokon a csúcstechnológiát képviselő megmunkáló sorokon készülnek a különböző benzin és dízel motorok. Az új 1.6-os benzines sorozatgyártása február 8-án indul és ezt még a hónap vége előtt követi az 1.6 CDTI ECOTEC.

 

(forrás: opel.hu)

Címkék: ,