Magyarország

2008.06.07. 21:27

Szilvásy György vallomása a Zuschlag-ügyben

<p>A Zuschlag-ügy gyanúsítottjai közül csak a főszereplőt ismerte biztosan, a többiekre nem emlékszik Szilvásy György.</p>

A jelenleg a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Kecskeméti Városi Ügyészségen 2007. szeptember 28-án tett, a Független Hírügynökséghez eljuttatott vallomásából az is kiderül: a FIBISZ finanszírozási gondjairól nem tudott, arra pedig, megkereste-e Zuschlag János azzal, hogy pozitívan döntsön pályázatokról, nem emlékszik.

Szilvásy György 2002-ben ismerte meg Zuschlag Jánost, aki akkoriban az MSZP-frakció mellett működő ifjúsági és sport munkacsoportban dolgozott, amellyel a sportminisztériumnak kapcsolata volt. Szilvásy György szavai szerint viszonyukat ismerősinek lehet mondani, semmiképp sem többnek.

Szilvásy György 2002-ben lett a GYISM államtitkára, 2003 júniusáig. Az államtitkársága alatti pályáztatásról a következőket mondta: az illetékes helyettes államtitkárok előterjesztésére a miniszter határozta meg a fő támogatási irányokat. Ezután a helyettes államtitkárságok a sajátosságaik alapján írták ki és bonyolították a pályázatokat. Az ifjúsági területen ez alapvetően a minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitás országos ifjúsági szolgálat útján történt. Kábítószerügyi területen egy minisztériumon kívüli szervezet bonyolította le a pályáztatást. Sportterületen vegyes volt a rendszer. A fogyatékosügyi államtitkár maga kezelte a pályázatokat.

A pályázatok elbírálásában a végső döntéshozatali szint a miniszter volt. Tevékenysége az aláírásra korlátozódott, tekintettel arra, hogy pályázatok tartalmi, formai és egyéb ellenőrzése már korábban a közigazgatási szinteken lezajlott. Abban az esetben, ha a miniszter aláírta a listát, akkor az ifjúsági ügyekben illetékes helyettes államtitkárság a Mobilitás segítségével bonyolította a további feladatokat, így a szerződések előkészítését, azok megkötését, az összeg átutalását, melyet befolyásolt az, hogy a pályázat elő-, utó, vagy vegyes finanszírozású volt-e.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy az elbírálások során politikai szempontokat is figyelembe vettek-e, Szilvásy György azt válaszolta, hogy kizárólag szakmai szempontok alapján döntöttek.

Szilvásy György a Fiatal Baloldal, Ifjú Szocialisták (FIBISZ) finanszírozási gondjairól nem tudott, és arról sem, hogy Zuschlag János személyéhez köthető szervezeteket azért hoztak volna létre, hogy az elnyert pénzből a FIBISZ céljait magvalósítsák. Szilvásy György arra sem emlékszik, hogy Zuschlag János esetleg fordult-e hozzá, hogy pozitívan döntsön egy-egy pályázatról. Ha volt is ilyen, akkor a szakapparátushoz irányítottam - áll a vallomásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!