Az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató Váncsodon

Váncsod – Tanfolyamokat szerveznek, hogy minél jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon.

A legtöbb embert az önkormányzat alkalmazza a településen, összesen kilencven közfoglalkoztatott dolgozik a közmunkaprogramban. Emellett a helyi gazdaságokban is sikerült néhány embernek elhelyezkednie; s Berettyóújfaluban és Debrecenben is többen találtak munkát.

Szalay Csaba polgármester kifejtette, a közmunkások az önkormányzat földjein dolgoznak, zöldségeket termesztenek, valamint a belterületi vízelvezető árkok kialakításában és tisztán tartásában is nagy szerepük van.

– Az utóbbi időben tanfolyamokat szerveztünk a közfoglalkoztatottaknak: informatikát és zöldségtartósítást tanulhattak. Eleinte nem nagyon akartak visszaülni az iskolapadba, viszont rájöttek, ez jó lehetőség, hiszen nagyobb tudásra tehetnek szert. Most pedig már várják a tanfolyamokat, reméljük, a későbbiekben hasznát is veszik a tanultaknak – részletezte a polgármester. Hozzátette, már volt, aki a tanfolyamok után, a frissen szerzett tudást hasznosítva, el is tudott helyezkedni a munkaerőpiacon, ám a tanulás igazi hatását csak később fogják érzékelni.

Harminc kilométeres körzet

Az autópálya számukra is hasznos lehet – derült ki Szalay Csaba szavaiból. A polgármester elmondta, reményeik szerint a régi konzervgyár újra fog indulni, a zöldségtartósító tanfolyamot éppen emiatt szervezték. Bíznak abban, hogy egy befektető lát majd benne lehetőséget, hiszen munkaerőt tudnának is adni a gyárnak. – Az is nagy segítség lesz a foglalkoztatás szempontjából, hogy az autópályának lesz váncsodi lehajtója. A közvélekedés szerint az autópálya 30 kilométeres körzetében felélénkül a gazdaság, így nálunk is meglesz az esély arra, hogy új cégek települjenek be – jelentette ki.

HBN-BR