“Az önkéntességben a legjobb, hogy mosolyt csalok az arcokra”

Akt.:
Andi mutatja, a hideg nem veszi el a kedvét a Mikulás napi gyümölcsosztástól
Andi mutatja, a hideg nem veszi el a kedvét a Mikulás napi gyümölcsosztástól - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Nekem nincs rá szükségem – válaszol egyenesen Szalontai Andi, amikor arról kérdezem a nyereményösszegből fordítana-e magára. Azt nyomban kijelentette, hogy ha megnyerné a Süss fel nap című televíziós vetélkedő fődíját, akkor tábort szervezne olyan gyerekeknek, akiknek a Dunántúl már egy másik világot jelent.

A fiatalt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete nevezte a versenyre, mert születése óta aktív résztvevője a szervezet jótékony célú programjainak.

– Van családom, egészséges vagyok, ez nekem mindennél fontosabb és kirándulni is eljutok, de van, akinek ez nem adatik meg – szól egy érett hang a tizenkét éves lány testéből, mely bizonyította az édesanyja által elültetett gondolatmagok meggyökeresedtek és jól termő, erős törzsű ,,fává” lombosodtak a debreceni diáklányban.

„Amíg te segíthetsz”

– Nem titok, hogy könnyebbek a mindennapjaink, mint azoknak, akiket évek óta támogatunk. Szerettem volna, ha a gyerekeim megtapasztalják, nem csak az a világ létezik, amiben mi élünk. Én is ebben a szemléletben nőttem fel, édesanyám számtalanszor elmondta: addig örülj, míg te segíthetsz, és nem rajtad kell – mesélte a jogász Szalontainé Kovács Judit. Hozzátéve: nem mindennapi örömöt okoz a megsegítettek mosolya. Ugyanezt az élményt emeli ki Andi is.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– Tegnap élelmiszert, törölközőket vittünk egy hatgyermekes szegény családnak. A körülményeik ellenére boldogok és nyitottak, kedvesek voltak. Jó volt megélni, hogy mennyire hálásak mindenért, amijük van – mondta a szabadidejében zongorázó, táncoló általános iskolás. Igaz, külső szemlélő nehezen tudja elképzelni mikor akadnak üres napok.

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének vezetőjétől megtudtuk, Andi kézművesedik az ünnepi programokon, szelektál és csomagol az adományosztáskor és a zord idő nem tartja vissza attól, hogy reggeltől estig a szabad ég alatt osszon csomagokat Mikulás alkalmából.

– A kitartása példaértékű – emelte ki Radnainé Filep Ildikó. Az egyesület-vezető úgy nyilatkozott: Andi beleszületett a jótékonykodásba. Az édesanyja már akkor a szervezet tagja – jelenleg elnökhelyettese – volt, amikor ő még csak totyogott. Tíz hónaposan vett részt az első adományosztáson – zárta.

HBN–HABE


Voksoljon Andira!

A TV2 Süss fel nap! című versenyében december 13-ig naponta lehet szavazni Szalontai Andreára. Segítsük őt, hogy debreceni legyen az ország kis hőse!Ezen a linken voksolhatnak.