Az Ön számára mi az üzenete az ’56-os forradalomnak és szabadságharcnak?

Váradi Gergely
Váradi Gergely
Debrecen – Jó és pozitív megmozdulásnak gondolom, együttérzek azokkal a fiatalokkal, akik akkor fellázadtak a szovjet megszállás ellen. Sajnálom, hogy nem sikeresen ért véget ez az esemény – válaszolta Váradi Gergely.

– Célravezető lehet ez a fajta fellépés, de ma biztos nem lenne rá lehetőség. Nincs ma meg az emberekben az a nemzeti öntudat és az összetartó erő, hogy közösen álljanak ki valami számukra fontos dologért. Amiben hiszek, azért kiállnék, ha hasonló helyzet lenne ma – vélekedett Tóth Mercédesz.

Tóth Mercédesz Tóth Mercédesz ©

Kékesi Arietta úgy gondolja, hogy nincs már meg a fiatalokban a hazaszeretet. Nem kötődnek Magyarországhoz, inkább külföldre menekülnek. – Az ’56-os fiatalok példák a szememben, de ma az a jellemző, hogy nem néznek szembe a problémával – mondta.

Kékesi Arietta Kékesi Arietta ©

– Az egész országért áldozták az életüket. Hősök. Megrendítő erre gondolni, mi átlagemberek vagyunk hozzájuk képest. Jól cselekedtek akkor, annak ellenére, hogy nem jól végződött a történet – válaszolta Papp Márton.

Papp Márton Papp Márton ©

Katona Dániel szerint az akkori fiatalokra mindenki példaként tekint, mert ők összefogtak akkor a közös célért. – Ma már olyan nagy elánnal, mint akkoriban, nem jöhetne létre ilyen esemény – válaszolta.

Katona Dániel Katona Dániel ©

 

Kerékgyártó Botond úgy véli, jól döntöttek akkor a szabadságharc résztvevői, akik nemcsak lánctalpak által, de lelkiekben is beletörhettek. – A fiatalok akkor olyan világért harcoltak, ami talán sosem jön össze – fogalmazott.

Kerékgyártó Botond Kerékgyártó Botond ©

 

HBN-VK|Fotó:Molnár Péter