Az olvasó kérdez: Ha szabályt sért, büntetésre számíthat

Debrecen – 450 négyszögöles telkére maximum 50 négyzetméteres kérelemat építhet egy Bayk András-kerti olvasónk.

Erre hivatkozva az önkormányzatnál elutasították építési kérelmét, így nem tud most házához két szobát toldani, pedig növekszik a család. Ami különösen sérelmes számára, hogy mindeközben a vele szemben lévő (szintén Bayk András-kerti) utcában 100 négyzetméteres és még nagyobb házak állnak – mondta.

Olvasónk problémájára reagálva az alábbi tájékoztatást kaptuk dr. Szekeres Antal jegyzőtől:

„Az egykori zártkertekbe történő kiköltözés komoly problémát jelent nem csak az ott lakók, hanem a hatósági jogalkalmazó munkát végző kollégák részére is. Sokszor nehezen lehet megteremteni az összhangot a jogszabályi rendelkezések, előírások és a tulajdonosok érdekei között. Egy azonban biztos: aki építkezni szeretne, annak a vonatkozó szabályokat be kell tartani, azaz egy telekre csak olyan házat lehet építeni vagy meglévő épületet bővíteni, amely megfelel mind az országos, mind a helyi előírásoknak.

Az engedély nélküli építéseknél, ha eljárás indul, minden esetben vizsgálja a polgármesteri hivatal a fennmaradás lehetőségét, ezzel is segítve a tulajdonosokat. Amennyiben a szabálytalanság nem sért közérdeket, vagy megszüntethető, akkor hivatalunk megadja a lehetőséget arra, hogy az építtetők megkérjék a fennmaradási engedélyt. Az országos szabályozásban meghatározott összegű bírság kiszabásától azonban ilyenkor sem tekinthetünk el, és ez sok százezres, vagy milliós nagyságrendű is lehet. Sokszor megértjük, hogy ez aránytalanul nagy terhet jelent egy-egy család számára, de sajnos szociális szempontok nincsenek beépítve az általunk alkalmazandó építésügyi jogszabályokba.”

HBN

Címkék: ,