Az olvasó kérdez, az illetékes válaszol: sima szemét a szelektívnél

Akt.:
Ismeretlenek rendszeresen kommunális hulladékot helyeznek a konténerek mellé
Ismeretlenek rendszeresen kommunális hulladékot helyeznek a konténerek mellé - © Fotó: Kardos Judit Jázmin
Debrecen – A debreceni Sámsoni út – Apafája utca kereszteződésénél elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőkről Kardos Judit Jázmin által készített fotó tanúsága szerint ismeretlenek rendszeresen kommunális hulladékot helyeznek a konténerek mellé. Kérdését – mely szerint hogyan akadályozhatók meg a hasonló illegális cselekmények –, az illetékesekhez továbbítottuk.

2017-ben 4 hónap alatt majdnem 200 tonna jogellenesen elhelyezett hulladékot szállított el az AKSD Kft. a szelektív gyűjtőszigetek tartályai mellől. Az illegális hulladékelhelyezés szabálysértés, ami büntetést is vonhat maga után. Ez jó néhány esetben meg is történt, hiszen a Debreceni Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik a szigeteket, és az illegálisan szemetelők tetten érése esetén intézkednek. A térfigyelési rendszer kiépítésében a debreceni polgármesteri hivatal a döntéshozó. Felmerült már ez a téma, sőt, az AKSD Kft. javaslatot is tett térfigyelési rendszerbe bevonható 20 gyűjtősziget helyére vonatkozóan.

A Sámsoni úton a Mátyás király utca torkolatával szemben üzemel forgatható térfigyelő kamera, amellyel a Debreceni Rendőrkapitányság folyamatosan figyeli a területet. A térfigyelő kamera elsősorban a közbiztonság fenntartására szolgál, ezért kezelő által irányítva pásztázza a területet. Ebbe a szelektív sziget megfigyelése is beletartozik. További, külön csak a szelektív szigetet figyelő kamera telepítésére így itt nincs szükség.

A szelektív gyűjtőkonténereket hetente legalább egy alkalommal üríti az AKSD Kft., és az illegálisan lerakott hulladékot is elszállítják.

Az elkülönített hulladékgyűjtés kiterjesztésével párhuzamosan a polgármesteri hivatal csökkenteni fogja a gyűjtőszigetek számát. Javaslattevőként az AKSD Kft. a csökkentés keretében leginkább azokra gondolt, melyeket naponta vagy hetente szükséges az illegális szeméttől megtisztítani – áll a debreceni polgármesteri hivatal válaszában.Olvasói panasz és reagálás: fotózzák le, írják meg!

Az önkormányzathoz tartozó szemetes városrész miatt írt levelet Juhász László nevű olvasónk (cikkünkben erről április 12-én számoltunk be), ám ugyanott arra is utalt, hogy „hasonló állapotokat lehet találni az erdőspusztai földutak melletti erdőkben is, mely szemét a kisebb településekről és tanyákról kerül ki. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetek a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartoznak”.


Szemétlerakónak használják az erdőt

Megdöbbentő információt osztott meg egy közelben lakó olvasónk a Kartács utcai lovarda környékén kialakult állapotokról. Mint a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, vannak, akik egyszerűen szemétlerakónak tekintik az erdőt, de ami legutóbb történt, az mindenen túlmegy.