Az olvasó kérdez – Elmaradt táppénz

Az olvasó kérdez – Elmaradt táppénz
Szokatlan esetet osztott meg velünk egy olvasónk. December 31-én (csütörtökön) szűnt meg a munkaviszonya.

Passzív táppénzre szerette volna vetetni magát, azonban január 1. (péntek) ünnep, munkaszüneti nap volt, január 2-3 szintén, lévén hétvége.

Január 4-én tudott körzeti orvosához elmenni, aki táppénzre is vette, s olvasónk a kapott papírokat bevitte volt munkahelyére. Hó végén azonban értesítették, hogy nem tudják a táppénzes papírokat elfogadni, mert a munkaviszony megszűnése után 3 napon belül lehet passzív táppénzt igénybe venni.

Az Egészségbiztosítási Pénztárnál ugyanezt a választ kapta. Mit kellett volna tennie? Hogyan járhat el az, akinek a munkaviszonya épp egy hosszú hétvége előtt szűnik meg?
Visszamenőleg is

Táppénzre jogosult az, aki a biztosítási jogviszonya fennállása alatt, vagy annak megszűnését kővető három naptári napon belül keresőképtelenné válik. Az orvos a keresőképtelenséget a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően legfeljebb öt napra visszamenőleg igazolhatja.

Így, ha az igénylő nem tud a jogszabályban megadott időn belül az orvosánál objektív okok miatt jelentkezni, de keresőképtelenné ezen időtartam alatt vált, úgy jeleznie kell azt, hogy a keresőképtelensége, betegsége korábban kezdődött – tájékoztatott  Üveges Sándorné, az Észak-alföldi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár
Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségének vezetője.

– Az említett esetben 2010. január 4-től visszaszámított öt napon belüli időponttól igazolhatta volna a keresőképtelenség kezdetét az orvos. Kivételesen indokolt esetben az előzőektől eltérően az orvosszakértői szerv a vizsgálatra jelentkezés időpontjától legfeljebb hat hónapra visszamenőleg is igazolhatja a keresőképtelenség kezdetét. Ezt a háziorvosán keresztül kezdeményezheti a beteg.