Az Oláh Gipsy Beats játszik a Dürerben a roma világnapon

Akt.:
Budapest – Egy különleges zenei supergroup, az Oláh Gipsy Beats ad ingyenes koncertet április 8-án a fővárosi Dürer Kertben, a roma világnap alkalmából.

A formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselői szerepelnek egyszerre együtt, egy színpadon. A Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, az Ando Drom, a Ternipe a műfaj világszerte kedvelt zenekarai – szerepel a szervező által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A tizenkét zenész és táncos által alkotott csapat közös koncertje a valóra vált álmokat, a barátság és az oláhcigány muzsika együttes varázsát nyújtja. A repertoár a négy zenekar slágereiből és az oláh cigányzenei kultúra alapjait képező hagyományos dalokból áll.

A műsorban hallható dalokat a Romano Drom vezetője, Kovács Antal hangszerelte közös hangzássá, így ez a formáció a világhírű Romano Drom kibővített projektjének is tekinthető. A hét énekes egyszerre megszólalása, illetve a rézfúvósok, a basszus és az erőteljes ritmusok mai modern fúziója egyedi hangzást ad a produkciónak. Az előadást a tüzes, improvizatív táncosok és a háttérben látható 20. század közepi és mai roma életképek színesítik.

Az Oláh Gipsy Beats előzenekaraként a Le Rom együttes lép színpadra. A belépés ingyenes, az esemény a Cseh Tamás Program támogatásával valósul meg.

Az Oláh Gipsy Beats tagjai: Kovács Antal – szólógitár, ének (Romano Drom); Lakatos Béla – kanna, ének (Ternipe); Dobi Matild – ének (Ando Drom); Farkas István – mandolin, ének (Ternipe); Szilvási István – kanál, ének (Szilvási Gipsy Folk Band); Tintér Gabriella – ének; Szitai Mária – ének, tánc; Balogh József – gitár, ének (Romano Drom), Kovács Máté – kanna, perka, dob (Romano Drom); Seres Vilmos – szaxofon, klarinét, harmonika; Csávás Attila – szaxofon; Bordás Péter – basszus; Rézműves Roland – kanna, tánc.

Az ENSZ az 1971-ben tartott első roma világkongresszus tiszteletére nyilvánította április 8-at a roma kultúra világnapjává.

– MTI –