Az oktatási bizottság támogatja a módosító javaslatokat

Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottsága hétfőn általános vitára javasolta a közoktatási törvény, valamint az érettségit és a felsőoktatásba jelentkezés szabályait tartalmazó törvény módosításáról szóló javaslatokat.

A változtatás egyebek mellett ismét lehetőséget adna a pedagógusoknak az alsó tagozatos diákok osztályozásra, míg második évtől a buktatásra is. A felsőoktatási törvény módosításával két év múlva már kormányrendelet határozná meg, hogy mely felsőfokú képzésekhez lesz kötelező az emelt szintű érettségi sikeres teljesítése.

Az Országgyűlés kedden kezdi meg a közoktatási törvény módosításának általános vitáját. Az előterjesztő és a kormány szándékai szerint a korrigált jogszabály idén szeptember elsejével, vagyis az új tanév kezdetével lépne hatályba. A módosítás alapján az első évben, valamint a második osztály első félévének végén szöveges értékelést adnának a pedagógusok, a következő félévtől azonban ismét kötelezővé válna az osztályzás. Az intézmények ugyanakkor előírhatják a szöveges értékelést is.

A tanulókat ősztől már alsó tagozatban is évismétlésre lehetne utasítani. Az elsősöket azonban csak akkor lehet megbuktatni, ha az igazolt vagy igazolatlan hiányzások miatt nem tudják teljesíteni a tanulmányi követelményeket. A szakbizottság fideszes elnöke Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy a pedagógusok már az első év végén is buktathassanak, ám ehhez a nevelőtestület hozzájárulását is előírná.

Ugyancsak kedden kezdi meg a parlament az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézményekbe való felvétel egyes szabályainak módosításról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

A szakbizottság kormánypárti többsége által támogatott javaslat alapján az Országgyűlés felhatalmazná a kormányt arra, hogy október végéig dolgozza ki azt a rendeletet, amely meghatározná, hogy mely felsőoktatási alapszakokon lenne felvételi követelmény az emelt szintű érettségi vizsga sikere teljesítése. A bizottság szocialista és LMP-s felszólalója is támogatta, hogy emeljék bizonyos főiskolai és egyetemi szakokra való bejutás követelményeinek szintjét.

– Független Hírügynökség –