„Az ő napjuk se legyen jobb” – 1 év 7 hónap jogerősen egy bombariadóért

Akt.:
„Az ő napjuk se legyen jobb” – 1 év 7 hónap jogerősen egy bombariadóért
© Felvételünk illusztráció
Debrecen – Helybenhagyta az első fokú, Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítéletét és közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt jogerősen 1 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki még 2012 márciusában jelentett be bombafenyegetést a Debreceni Járásbíróság épületére.

L. Bátor Zsolt többszörös visszaesőként feltételes szabadságra nem bocsátható és 2 évig a közügyeket sem gyakorolhatja.

L. Bátor Zsoltot 2011 szeptemberében csalás miatt jogerősen 5 hónap börtönbüntetésre ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. A férfi halasztást kért, így 2012 március 27-én kellett volna bevonulnia a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Aznap reggel a Debreceni Járásbíróságra ment, hogy újabb halasztást kérjen, ott azonban nem talált ügyintézőt, így felindult állapotban távozott az épületből. Beismerő vallomása szerint haza akart menni, de a buszmegállóban várakozva meglátott egy nyilvános telefonfülkét és új ötlete támadt. Úgy fogalmazott, hogy „keresztbe tesz az ott dolgozóknak, hogy az ő napjuk se legyen jobb”. Felhívta a 105-ös telefonszámot és eltorzított hangon közölte, hogy bombát helyezett el a városi bíróságon.

Az ország egyik legnagyobb ügyfélforgalmú bíróságát a rendőrség azonnal kiürítette, 185 embernek kellett elhagynia a bíróságot, csaknem 30 tárgyalás elmaradt. Az épületet 9 bombakutató és egy robbanószer kereső kutya vizsgálta át, de se robbanóanyagot, se robbanószert, se elhagyott idegen csomagot nem találtak.

L. Bátor Zsolt nem vonult be aznap a börtönbe, emiatt a debreceni Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja azzal kereste meg a rendőrséget, hogy vezesse elő a BV-be a vádlottat. A férfi így másnap rendőri közreműködéssel mégis börtönbe vonult.

Vallomásában elmondta: nem gondolta, hogy bejelentése ilyen nagy dologgal jár, és azóta átgondolta, hogy ez nem játék. A férfi egyébként próbaidő alatt követte el a bűncselekményt és jelenleg is több eljárás is folyik ellene, így többszörös visszaesőként büntetése magasabb és feltételes szabadlábra sem bocsátható.

Kovács Péter tanácselnök a jogerős ítélet kihirdetésekor elmondta: a bíróságok ellen legtöbbször a büntetőeljárások érintettjei hirdetnek bombariadót, az új Btk. értelmében azonban most már ezért – a korábbi 2 év helyett – akár 3 év szabadságvesztés is kiszabható.

– Debreceni Törvényszék –