Az NGM törvénymódosítással segítené rendezni a Dimenzió egyesület tagjainak helyzetét

Budapest – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy rendezni lehessen annak a több tízezer ügyfélnek a helyzetét, akik a Dimenzió biztosító egyesület tagjaként takarítottak meg – közölte a szaktárca az MTI-vel vasárnap.

Az NGM tájékoztatása szerint a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a biztosítottak szerződései más biztosítóhoz vagy önkéntes nyugdíjpénztárhoz kerüljenek. A jogszabály módosítása biztosítja az állomány-átruházás mellett a tagok egyéni döntésén alapuló átlépését is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesületnek olyan termékkonstrukciója van, amelyik nem felel meg a gazdaságossági feltételeknek. Ez azért alakult ki, mert a gazdasági és pénzügyi környezetben jelentős mértékű változások következtek be az elmúlt évtizedekben – jelezték.

A Dimenzió biztosító egyesület esetében ez azt jelenti, hogy a biztosító a konstrukció keretében az ügyfelek részére olyan, magas hozam szolgáltatását vállalta, aminek a biztonságos megtermelését a jelenlegi piaci környezet már nem teszi lehetővé. A javaslatnak köszönhetően a Dimenzió Egyesület ügyfeleinek nyugdíjcélú megtakarításai egy elavult, fenntarthatatlan pénzügyi termék helyett a modern szabályozás szerint működő rendszerbe kerülnek át a közlemény szerint.

Az NGM szerint az intézkedés több tízezer ember nagyjából 60 ezer szerződését érintheti, a kezelt vagyon nagysága pedig több mint 40 milliárd forint.

Az intézkedési javaslat a pénzügyi rendszer stabilitásának további erősítéseként az ügyfelek biztonságát szolgálja – szögezte le a szaktárca.

Az MNB április óta korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél. A jegybank május közepén közölte, hogy a szavatoló tőke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítő működése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelőségével kapcsolatos jelentős hiányosságok miatt azonnal felügyeleti biztost rendelt ki.

Az MNB emellett jelezte, hogy a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, amelynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás.

Az egyesület piaci részesedése viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalék az életbiztosítási piacon.

– MTI –
hirdetés