Az nem büszkeség, ha ledarálod fűnyíróval!

Az nem büszkeség, ha ledarálod fűnyíróval!
© Fotó: Pixabay
Debrecen – Számtalan tévhit és félreértés kering a vakondok körül, ezeket tisztázza a Természettár legújabb internetes kampánya.

Tudjuk, hogy buckákat épít a pázsiton, hogy kitúrja a virágokat, de pont azért van a kertedben, mert táplálékot talál”

– olvasható abban a posztban, amely igen nagy visszhangot keltett nemrégiben a Természettár Facebook-oldalán.

Javában tart a kertészszezon, és bizonyára sokak orra alá borsot tör a kisállat jelenléte, ám mielőtt úgy döntenének, hogy megpróbálják kiirtani, nem árt figyelembe venni néhány dolgot! Mint például azt, hogy a vakond számtalan lárvát, bogarat pusztít el, és jelenléte egyértelmű bizonyíték arra, hogy talajunk hemzseg a kártevőktől. Falánk kis jószág, saját súlyának több mint másfélszeresét képes elfogyasztani naponta, vagyis rendkívül sok kártékony rovartól szabadítja meg a kertet, és ennél fogva csak ott jelenik meg nagyobb számmal, ahol bőséges táplálék található.

Nem érdemes gyümölcsösökben irtani, vagy elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (többek közt a májusi cserebogár lárvái) első számú fogyasztója – írja a Wikipédia.

vakond2Forrás: Facebook/Természettár

A közönséges vakond védett állat, természetvédelmi értéke mintegy 25 ezer forint. Természetesen a túrások miatt sok növényt tönkretehet, de összességében ennek az apró emlősnek sokkal több haszna van, mint kára, ezért a békés együttélésre kell törekednünk. Ha szemet hunyunk néhány bucka felett, hozzájárulhatunk, hogy kertünk talaja jó minőségű és egészséges legyen!