Az MSZP szerint "Kósa Lajos folytatja ámokfutását"

Az MSZP örül, hogy egyetért velük Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára abban, hogy a magyar gazdaság konszolidált, a hiánycélt pedig tartani kell.

Ugyanakkor a Kósa Lajos féle kijelentéseivel a Fidesz programja végérvényesen megbukott, “hiszen hazudtak éjjel-nappal” – mondta a Független Hírügynökségnek Nyakó István, az MSZP szóvivője. Hozzátette: azzal, hogy “Kósa Lajos folytatja ámokfutását”, bizalmi válságot okoz. Elemzők szerint, ha nem stabilizálják a forintot, az másfél hónapon belül közvetve akár 350 milliárd forintos kiesést is hozhat az államkasszának, amit a devizahitelesek és az adófizetők fizetnek majd meg.

Nyakó István szerint “válság akkor lesz, ha Orbán Viktor kedden bejelenti a Fidesz frakciójának, hogy milyen lépéseket terveznek”. Hozzátette: “csőd az elnök embereinek fejében van, akik megingatták a forintot”. A szóvivő szerint példátlan, hogy a magyar gazdasági szakemberek mellett a vezető külföldi politikusoknak, elemzőknek és a világsajtónak kell kiállnia Magyarország védelmében.

Kósa Lajos múlt csütörtökön egy debreceni fejlesztési konferencián azt mondta: “a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük”. A beszédet követően jelentősen gyengült a forint a jelentős nyugati devizákhoz képest és a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is zuhanásba kezdett. Később Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte, hogy kiderüljön: érte-e spekulációs támadás a magyar valutát. Mint fogalmazott: tudni szeretnék, hogy a forint elmúlt heti jelentős gyengülése mögött pusztán a “kormányzat dilettantizmusa, vagy szándékos károkozás” volt-e? Kósa Lajos hétfőn a parlamentben azt mondta: nagyon reméli, hogy csak átmeneti nehézséget okozott. A Fidesz ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy sem személyes, sem pártérdek nem vezetett senkit arra, hogy a forint árfolyamát gye! ngítse. A politikus fenntartotta, hogy tartalmilag megalapozott volt a múlt csütörtöki nyilatkozata, ám azt elismerte, hogy most már másként fogalmazna.

Címkék: , , ,