Az MSZP szerint gondolatrendõrség mûködik Sátoraljaújhelyen

Rendezvényeikhez egyetlen intézményvezetõ sem akar helyet biztosítani mostanság a városban, mert tartanak a fideszes többségû önkormányzat bosszújától – ezt állította pénteken Sátoraljaújhelyen Magyar Szocialista Párt helyi alapszervezetének elnöke.

A fideszes alpolgármester szerint nevetségesek a szocialista politikus vádjai, és Sátoraljaújhely demokratikus alapokon mûködõ város.

Majoros László, az MSZP helyi elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: elõször akkor szembesültek ezzel a problémával, amikor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szerveztek találkozót néhány hete. Csak sokadik próbálkozásra sikerült helyszínt találniuk, mivel a legtöbb intézmény és vállalkozó különbözõ indokokra hivatkozva elutasította megkeresésüket. Ugyanígy jártak akkor, amikor Debreczeni József Orbán Viktorról szóló, Arcmás címû könyve kapcsán rendeztek író-olvasó találkozót. Ekkor a hetedik helyszínen, egy magán tulajdonú panzióban tudták megtartani a rendezvényt.

Majoros László szerint nem közvetlen utasítással bírják rá a helyi vezetõk az intézményvezetõket kezdeményezéseik elutasítására, hanem maguk az igazgatók döntenek így, tartanak ugyanis az önkormányzat vezetõinek retorziójától. Úgy véli: a városban egyfajta gondolatrendõrség mûködik, amely politikai önszabályozásra kényszeríti a helyi vezetõket. A szocialista alapszervezeti elnök hallott olyan esetrõl is, amikor az egyik helyi Fidesz-vezetõ kivetette Debreczeni József kötetét egy helyi könyvkereskedés kirakatából.

Dankó Dénes, a város fideszes alpolgármestere úgy reagált: nevetségesek a szocialisták vádjai, Sátoraljaújhely egy demokratikus alapokon mûködõ város ugyanis. Még nem volt rá példa, hogy bármilyen irányultságú elõadó programja elmaradt volna, mert a rendezvény mondanivalója nem tetszett valakinek. Tudomása szerint az MSZP megkeresését olyan intézmények utasították el, ahol egyébként sem adnak teret politikai rendezvényeknek. De volt közöttük olyan iskola is, ahol éppen alapítványi bált tartottak aznap este – tette hozzá. Az alpolgármester szerint éppen a szocialista elnök terrorizálja a helyi intézményvezetõket azzal, hogy politikai elfogultsággal vádolja õket.