Az MSZP népszavazást kezdeményez a magánynyugdíj-pénztárak ügyében

Az MSZP politikusai három népszavazási kérdést nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz a magánnyugdíj-pénztárakat érintő változások kapcsán – mondta pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt elnöke Budapesten.

Mesterházy Attila továbbra is arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a témában benyújtott törvénymódosító javaslatait.

A népszavazási kezdeményezéseket három szocialista politikus nyújtotta be. Az elsőben azt kérdezik, egyetértenek-e a választók azzal, hogy az állam még átmenetileg se vonhassa el a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket. A második kérdés arra vonatkozik, hogy az állam a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat módosíthatja-e akár időlegesen is nyugdíjjárulékra. A harmadik kezdeményezés arra keresi a választ, hogy egyetértenek-e a választók azzal, hogy kizárólag a munkavállalók által kiválasztott magánnyugdíj-pénztárak kezelhetik a befizetéseket.

Az MSZP elnöke szerint az állam “lenyúlja a nyugdíjbefizetéseket

Az MSZP elnöke szerint az állam “lenyúlja a nyugdíjbefizetéseket“, ám arra nem ad világos választ, hogy ezt miként adja majd vissza a pénztári tagoknak. Mesterházy Attila példátlannak nevezte, hogy az állam a magánpénztárak és a tagok közötti magánjogi szerződések felbontásával durván beavatkozik a jogrendszerbe. Az ellenzéki politikus azt szeretné, ha mihamarabb kiírnák a népszavazást az ügyben.

Az Országgyűlés jövő hétfőn tárgyalja és várhatóan el is fogadja a magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokat. A javaslat szerint az állam novembertől 2011 végéig nem utalja át a magánnyugdíj-pénztárakhoz a munkavállalóktól levont nyugdíjjárulékot.

– Független Hírügynökség –