Az MSZP és DK szeretné tudni, mi újság a bihari legelőkön

Az MSZP és DK szeretné tudni, mi újság a bihari legelőkön
© Illusztráció: Getty Images
Berettyóújfalu – A baloldali politikusok megállapították, hogy azokat bizony nem használják.

A bérelt legelőket közösen ellenőrizte Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke, mezőgazdasági szakpolitikusa, valamint Vitányi Ferenc – aki a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője a megye 4-es számú választókörzetében – csütörtök délután. A terepbejárás apropóját az adta, hogy a 2013-ban megkötött földhaszonbérleti szerződésben az állatok létszámát illetően rögzített két éves türelmi idő ezekben a napokban járt le. A baloldali politikusok pedig kíváncsiak voltak, hogy milyen állapotban vannak a Berettyóújfalu körüli legelők.

Három-négy bérlemény bejárása után Gőgös Zoltán kijelentette: látszik, hogy nem használják, nem legeltetik a területeket, ami több szempontból sem jó. Egyrészt a korábbi bérlők állatai az ólakban vannak egész évben, mert ők nem használhatják a legelőket, míg az új tulajdonosoknak nincsenek állataik. Ez a legeltetetlen állapot pedig természetvédelmi problémákat is felvet. Ellenőrizni a nemzeti parknak kellett volna és megbüntetni, szerződést bontani a területek bérlőivel, mert ők nem rendeltetésszerűen használják a földeket. – Pénteken írásbeli kérdést intézek Fazekas Sándor miniszterhez, hogy ellenőrizték-e az új bérlőket, ők teljesítették-e a szerződésben vállaltakat. Erre neki két héten belül válaszolni kell.

Vitányi Ferenc arról beszélt, hogy legeltetés hiányában pusztul az ősgyep, az állattartókat pedig ellehetetlenítették. Ugyanakkor felszólította a mezőgazdasági minisztert, hogy időnként eljöhetne Biharba is, megnézni, mi történik azon a vidéken. A politikus úgy vélte, hogy az új bérlőknek csupán az állami támogatás miatt kellenek a legelők.

HBN

Címkék: , , ,