Az MSZP és az LMP közösen fordul az államfőhöz

Az MSZP és az LMP frakcióvezetője közös levélben fordul az államfőhöz, amelyben azt kérik, hogy Schmitt Pál vesse latba tekintélyét a jogállamiság védelmében – ezt Mesterházy Attila és Schiffer András szerdán jelentették be közös sajtótájékoztatójukon.

A Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy az alkotmány módosításával korlátozni akarják az Alkotmánybíróság hatáskörét. Az MSZP és az LMP emiatt kilép az alkotmányozási folyamatból.

A kormányzó pártok heti rendszerességgel, a saját aktuálpolitikai érdekeikhez módosítják az alkotmányt – mondta szerdán Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz a keddi döntéssel sárba tiporja a demokráciát és a szabadságjogokat. Az ellenzéki politikus pártok feletti kérdésnek nevezte a tiltakozást.

“A Fidesz még magát sem veszi komolyan”

Független hatalmi ágak ellenőrzése nélkül nincs, aki megvédje az embereket a korlátok nélküli hatalomtól – mondta szerdán az LMP frakcióvezetője. Schiffer András szerint a keddi bejelentés azt bizonyítja, hogy a Fidesz még saját alkotmánymódosításait sem veszi komolyan.

Az MSZP és az LMP sok kérdésben nem ért egyet, ám ebben a pártok felett álló ügyben közösen fordulnak az államfőhöz. Az LMP november 3-án tart demonstrációt, míg az MSZP valamennyi parlamenten belüli és kívüli eszközt fel fog használni, ám egy esetleges tüntetésről még döntöttek.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel az országos adókat és járulékokat érintő törvényekkel kapcsolatban, így például a kedden megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvénnyel kapcsolatban sem. A kormánypárti politikus ugyanis az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény ilyen tartalmú módosítását terjesztette be az Országgyűlésnek. Lázár leszögezte: emellett újra – változatlan formában – beterjesztik a különadóról szóló jogszabályt és “egy fillért nem adnak vissza”.

– Független Hírügynökség –