Az MNB visszavonta a Colombus Global Alapkezelő engedélyét

Budapest – Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Colombus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság jogszabálysértő módon nem tudott megfelelni az ellenőrizhetőség követelményének, nem tudott hiteles adatokat szolgáltatni a nettó eszközérték-számítási, befektetési döntéshozatali, kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenységéről, valamint hiányzott a portfólió-nyilvántartási rendszere is.

A Colombus Global Alapkezelő – a hazai alapkezelési gyakorlattól jelentősen eltérő – tevékenysége kizárólag harmadik országbeli (British Virgin Islands), nem saját kibocsátású alapokkal kapcsolatos befektetési alapkezelési tevékenységre terjedt ki. Ezen túl az alapkezelő sem hazai, sem az Európai Unió (EU) más tagállamában, sem pedig harmadik országban bejegyzett saját kibocsátású alappal kapcsolatos befektetési alapkezelési tevékenységet nem végzett.

A tájékoztatás szerint a jegybank tavaly augusztus 24-től átfogó vizsgálatot folytatott az alapkezelőnél, elsősorban azért, hogy az alapkezelő tevékenysége során teljesíti-e a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényben előírt rendelkezéseket. A vizsgálat megállapította, hogy a Colombus Global Alapkezelő nem felelt meg a törvény által meghatározott ellenőrizhetőség követelményének – közölte az MNB.

A magyar előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonása után az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Mivel a Colombus által kezelt részalapok harmadik országbeli, nem saját kibocsátású alapok, azok további sorsa kapcsán a British Virgin Islands-en hatályos jogszabályi rendelkezések érvényesek.

A Colombus Global Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten viszonylag csekély súllyal rendelkezett, az általa kezelt részalapokba tartozó eszközök értéke mintegy 6,6 milliárd forint volt – áll a közleményben.

– MTI –