Az MNB 11,5 millió forintra bírságolta a Budapest Bank Zrt.-t

Akt.:
Budapest – Pénzforgalmi szabálysértések miatt 11,5 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapest Bank (BB) Zrt.-t, a hitelintézetnek legkésőbb szeptember 30-ig meg kell szüntetnie a jogszabálysértéseket – közölte az MNB szerdán a honlapján. A BB mérlegeli, hogy a bírósághoz fordul az MNB határozatának felülvizsgálata érdekében.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a BB fogyasztói és mikrovállalkozói ügyfelei körében egyaránt több ponton megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény előírásait. A hitelintézet megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályai közül a fizetési megbízás teljesítésére, visszautasítására, a haladéktalan jóváírásra, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseket is.

Az MNB megállapította, hogy a feltárt jogszabálysértések többsége huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, rendszereibe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, valamint, hogy a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazás jelentős számú fizetési műveletet érintett. Arra is rámutattak, hogy a jogosulatlan költség- és díjfelszámítás, valamint a nem megfelelő értéknap alkalmazása ügyfelei kárára vagyoni előnyt biztosított a hitelintézetnek.

A jegybank közleményében hangsúlyozta: a pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten veszi figyelembe a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, ugyanis ezek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép majd fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A Budapest Bank az MTI megkeresésére közölte: a bank mindenkor kiemelt figyelmet és erőforrásokat fordít arra, hogy megfeleljen a hatályos törvényeknek, szabályozásoknak. A BB mérlegeli, hogy a bírósághoz fordul az MNB határozatának felülvizsgálata érdekében.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés