Az MDF új elnökének 600-700 milliós adóssággal kell szembenéznie

Debrecen – Több, az elmúlt években kilépett, emblematikus mdf-es gratulált a vasárnap kétharmados többséggel elnökké választott Makay Zsoltnak, aki szerint páran vissza is térhetnek a megújulásra készülő pártba.

HBN: Ön egyértértett azzal, hogy Bokros Lajos legyen pártja miniszterelnök-jelöltje. Az azóta eltelt idő alapján Bokros programja közelebb állt a valósághoz, mint a Fidesz betarthatatlan ígéretei. Önök megbuktak, utóbbiak fölényesen győztek. Ön szerint mi ebből a tanulság?

Makay Zsolt: Az MDF rossz szereplése több ok-okozat következménye. A programunk továbbra is vállalható, sőt láthatóan visszaköszön a kormány cselekvési tervéből. A mély elemzés érdekében a szerdai elnökségi ülés alkalmával tényfeltáró bizottságot hozunk létre, hogy értékelje az elmúlt négy év politikáját, vonja le a konzekvenciákat. Most a legfontosabb a politikai-gazdasági stabilizáció és az újjászervezés.

HBN: Már maguk a választóik sem voltak teljesen tisztában azzal, hogy milyen értékeket képviselnek. Olyan emberekkel jelentek meg a kampányban, akik egymással nem “kompatibilisek”, nem összeegyeztethető politikai értékrendben gondolkodnak.
 

Makay Zsolt: A párt legutóbbi országos ülése és az én megválasztásom üzenete, hogy mérsékelt jobbközép pártot szervezzünk újjá. A választások legnagyobb hibája az volt, hogy nem volt egyértelmű az MDF hovatartozása. Egyes elemzők már baloldali liberális pártként értelmezték a Fórumot. Ez többé nem következhet be.

HBN: Tárgyalásokat kezdeményez a jobbközép pártokkal és civil szervezetekkel. Ők már tudnak róla? Megnevezné kiket tart lehetséges partnernek?
Makay Zsolt: A felkérő levelek ma mennek el. A jobbközép pártok tényleg elsőbbséget élveznek, de minden párttal párbeszédre törekeszünk. A kapcsolat tartalmát az értékválasztás és a program határozza meg. A Civil Mozgalommal már felvettük a kapcsolatot és ez így lesz a helyi, erős civil szervezetek esetében is.

HBN: Az őszi önkormányzati választás után tisztújítást tartanak. Csak az addig tartó időszakra készül vagy hosszabb távon is elnök maradna?

Makay Zsolt: Az MDF-en belül nincs olyan ember, aki azt mondaná, hogy én kértem a jelölésemet. Mégis engem akartak elnöknek és ebben a helyzetben nem tehettem mást. Egyelőre erre a fél éves válságkezelésre tervezek. Annyi gyorsan elvégzendő feladatunk van, hogy nem is koncentrálhatok a távolibb jövőre.

Az őszi jelölés már az elvégzett munka és a lehetőségek tudatában érkezik el a párt számára. Én úgy készülök, úgy szeretnék dolgozni, hogy hosszabb távon is vezethessem a Fórumot.

HBN: A sürgős feladatok sorába a tetemes adósságok kezelése is beletartozik.
Makay Zsolt: A kampányból és egyéb dolgokból kifolyólag 230 millió, az ingatlanjainkat terhelő jelzáloghitelekből 430 millió forint adósságunk van.

Az állami támogatás oly csekély, hogy a tartozásokat 15 év alatt sem tudnánk rendezni. Első a politikai, második a gazdasági stabilizáció. Az új vezetés első ülésén adománygyűjtő körutat hirdetünk. Hiszünk abban, hogy ez akár rövid távon is eredményt hozhat.

HBN: Az elnökséggel nem jár juttatás. Miből él?

Makay Zsolt: Egy kisebb marketing-vállalkozásom van. A következő hónapokban nem is gyarapodom másból. De az emúlt 10 évben sem ez volt a fő szempont, a tisztes polgári életvitel számomra elégséges.

Ratalics László
laszlo.ratalics@inform.hu

Makay Zsolt az MDF új elnöke

Tisztségviselőket választottak