Az MDF üdvözli az ombudsman állásfoglalását a monoki szociális kártya ügyében

Üdvözli az MDF az ombudsman kezdeményezését, amelyben arra kéri a monoki polgármestert, hogy helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetésérõl szóló rendeletet – közölte a Magyar Demokrata Fórum.

Az ellenzéki párt egy olyan kártyát tartana jó megoldásnak, ami úgy mûködik, mint egy bankkártya, és az ország bármely területén, bármelyik boltban lehetne használni.

Az MDF megismételte álláspontját a szociális kártyával kapcsolatban, vagyis szerintük a szegénységben élõ gyerekek védelme érdekében jó megoldás lehet, ha az állami támogatás felhasználását bizonyos mértékben korlátozzák. A párt szerint azonban az ilyen fontos kérdést nem szabad – ahogy fogalmaznak – átgondolatlan sufnirendeletekkel, különbözõ településeken eltérõen szabályozni, mert azzal növekedhet a rászorulók kiszolgáltatottsága, és üzletet csinálhatnak a szegények helyzetébõl. Az MDF az olyan kártyát tartaná jó megoldásnak, amely az ország bármely területén, bármely boltban felhasználható, és úgy mûködik, mint a bankkártya.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa kedden közölte a monoki szociális kártya ügyében folytatott vizsgálatának megállapításait, miszerint a település önkormányzata a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta a szociális segélyek felhasználását. Az ombudsman arra kérte a település képviselõ-testületét, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül, és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetésérõl szóló rendeletet. A biztos szerint az önkormányzatnak nem volt alkotmányos lehetõsége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását.