Az már most látszik, hogy a víztorony a Nagyerdő egyik gyöngyszeme lesz

Akt.:
Átadták a felújított nagyerdei víztornyot
Átadták a felújított nagyerdei víztornyot - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Látványos fényjátékkal adták át csütörtök este a felújított víztornyot. Az emblematikus építményt a Campus Fesztiválon veheti birtokba a nagyközönség.

– Ennyire megfiatalodott öreg hölgyet még soha nem láttam – kezdte köszöntőjét Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Nagyerdei Víztorony csütörtöki átadóünnepségén. A rektor beszédében felidézte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben épült víztorony 1969-ben került az egyetem kezelésébe, azóta is a Klinikai Központ biztonsági víztartalékaként üzemel.

– A Nagyerdei Víztorony egy emblematikus ipartörténeti emlékünk, s a felújításnak köszönhetően szépségével immár szerves része lett a Nagyerdő turisztikai látnivalóinak – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

Az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség funkcióbővítő rekonstrukciójára több mint 487 millió forintot nyert a Debreceni Egyetem az Észak-Alföldi Regionális Operatív Programban.

Berki Judit, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt évek alatt már számos sikeres projektben dolgozott együtt a Debreceni Egyetem és az ügynökség, de ezek többsége oktatási jellegű volt, ezért megörültek, amikor az egyetem egy turisztikai projektbe fogott bele. Berki Judit hozzátette: reméli, hogy a debreceniek ezentúl már nem csak elsétálnak a víztorony mellett, hanem élettel töltik meg.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Széles Diána alpolgármester szerint a felújítás jól példázza az egyetem és az önkormányzat közös gondolkodását, s a megszépült víztorony újra a város szimbóluma lehet.

– Évek óta folyamatban van a Nagyerdő környékének átalakítása, s már csak két fekete folt maradt: a strand és az állatkert, de a kormányzattal kötött megállapodás értelmében a következő években ezek is megújulhatnak – emelte ki Széles Diána.

A Nagyerdei Víztorony felújítása tavaly szeptemberben indult. A korszerűsítés során a munkások mintegy 3000 köbméter földet mozgattak meg, 4200 négyzetméteren festették át a homlokzatot, 600 köbméter betont és 350 négyzetméter üveget építettek be. A munkálatok alatt – kihasználva a torony ideiglenesen lecsökkentett üzemmódját – pár hétre teljesen leeresztették a vizet, ekkor a víztér belsejében fertőtlenítő festést végeztek, így a torony kívülről, belülről megújult.

A domb szintje alatt egy időszaki tárlatoknak, előadásoknak, kamarakoncerteknek is otthont adó teret rendeztek be, a víztorony parkszintjén vízbár várja majd a látogatókat, melynek első emeleti teraszán, egy ötpályás, tizenkét méter magas, 430 fogással felszerelt mászófal is helyet kapott. A 34 méter magasban található legfelső kilátószintről – melyhez 207 lépcsőn lehet feljutni – a város panorámájában gyönyörködhetnek a turisták.

A Borsos József által tervezett külső lépcső helyén vízlépcsőt alakítottak ki, amely két szökőkutas medencébe juttatja fentről a vizet. Az épület látványos megvilágításáért – amely rendezvények ideje alatt üzemel – 72 színező lámpa felel, melyek mintegy 1500 nagyteljesítményű led izzó fényeréjével színezik tetszőleges színűre a víztornyot.

A csütörtöki átadást követően a Nagyerdei Víztorony próbaüzemben működik, a nagyközönség a Campus Fesztivál alatt keresheti fel először.

– Debreceni Egyetem –


Azt láttátok már, milyen lesz a nagyerdei víztorony éjszaka?
Debrecen – Fénypróbát tartottak szerda este a Nagyerdei Víztoronynál, és hát meg kell, hogy mondjuk, nem semmi az épület új kivilágítása. Fotók és videó!


Címkék: ,hirdetés