Helyi közélet

2016.09.18. 08:27

Több mint húszmillió forintból húzzák fel a debreceni 56-os emlékművet

Debrecen - Az 56-os programsorozatra 16-17 millió forintot fordítana az önkormányzat.

Debrecen - Az 56-os programsorozatra 16-17 millió forintot fordítana az önkormányzat.

Több mint 10 millió forintot nyert el Debrecen önkormányzata arra az 56-os emlékműre, amelyet október 23-án a forradalom 60. évfordulója alkalmából avatnak fel – derül ki a lapunk kérdéseire érkezett hivatali válaszból. A forráshoz a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán jutott a helyhatóság. Mint arról beszámoltunk, júniusban határozott a közgyűlés a szobor felállításáról, amelyet Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművész készít el.

Méltó programsorozattal

Az emlékmű megalkotása a tervezett ütemnek megfelelően halad – írták érdeklődésünkre –, már elkészült az 1:1-es arányú makettje. A teljes költség bruttó 21 millió 590 ezer forintra rúg, melyet így részben pályázati, részben saját költségvetéséből finanszíroz a város. Az évforduló méltó megünneplésére – összefogva az egyetemmel, a kulturális intézményekkel, és az ’56-os szervezetekkel – programsorozattal készül Debrecen, melyre előreláthatólag 16-17 millió forintot fordít az önkormányzat.

Az emlékmű tervét Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművész készítette el, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából már adott be pályamunkát. Többek között a művész nevéhez fűződik a budapesti Corvin-közben található „Az 56-os pesti srác” emlékmű elkészítése. A szabadságharc emlékére készülő debreceni alkotás talapzata fekete gránit körlap lesz, amelynek külső ívét bazalt kockák ölelik körbe. A kör közepéből a forradalom lyukas zászlóját galambok emelik a magasba. A gránitlap kifejezi a gyászt, maga a szobor pedig a hősies küzdelmet szimbolizálja. „Az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak, a sortűzben elesett Ács Zoltán és Gorzsás András tiszteletére” – ez a felirat kerül majd rá.

HBN


Tüntetésekkel kezdődött

1956. október 23-án Debrecenben kezdődtek a forradalom eseményei, a város több pontján is tüntetések voltak. Az egyetemisták, a munkások és civilek együttesen követelték az önkényuralmi rendszer jelképeinek eltávolítását, többek között a MÁV Igazgatóságának és a Városi Tanács épületének homlokzatáról leverték a vörös csillagot. Ezután a tömeg a Kossuth utcára vonult, a rendőrség és az ÁVH épületéhez, ahol a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. A városba érkező államvédelmi zászlóalj katonái megpróbálták kiszorítani a tömeget a Kossuth utcáról.

Először figyelmeztető lövések dördültek el, majd sortüzet nyitottak a tömegre. A lövöldözésnek Ács Zoltán és Gorzsás András voltak a halálos áldozatai, közel 30-an pedig megsebesültek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában