Az új NATO stratégiáról egyeztettek

A NATO új stratégiai koncepciójáról és a műveletekről tárgyalt a többi között Giampaolo Di Paola, a NATO Katonai Bizottságának elnöke a honvédelmi tárca vezetőivel pénteken.

Az admirális a találkozót követő sajtótájékoztatóján kulcsfontosságúnak nevezte az afganisztáni szerepvállalást, mint mondta: alapvető érdek, hogy biztonságos és életképes legyen az ázsiai ország.

Giampaolo Di Paola elmondta: három fő kérdés van, ami a szövetség életét meghatározza jelenleg. Az egyik ilyen az afganisztáni békemisszió, mert 2010 kritikus év volt és marad is. Mint mondta, júliusban úgynevezett béketanácsot tartanak majd Kabulban, ahol megfogalmazzák azokat a további lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az afgán fél át tudja venni az ország biztonságának biztosítását. Emlékeztetett: szeptemberben választások lesznek az országban. Az ISAF prioritásának nevezte az afgán biztonsági erők kiképzését és felkészítését, és annak elősegítését, hogy képesek legyenek irányítani az országot. Ezzel együtt azok a területek is a legitim kormány fennhatósága alá kerüljenek, ahol jelenleg ellenséges erők vannak – tette hozzá. Az admirális azt is elmondta: nem lesznek nagyszabású műveletek ennek kapcsán, folyamatosan, napról napra szélesítik ki a “megtisztított” területeket.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke második pontként a szövetség új stratégiai koncepciójának megalkotását említette, amely a szövetség jövőképét határozza meg a következő 10 évre és azon túl. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos politikai dokumentumot év végén fogadhatják el a szövetséges erők állam- és kormányfői. A harmadik feladat pedig a struktúra megválasztása lesz, ami megfelel az új koncepciónak – mondta az admirális. Giampaolo Di Paola nyilvánosan is köszönetet mondott Magyarországnak a katonai tevékenységéért.

Benkő Tibor altábornagy arról számolt be: mind az afganisztáni, mind a balkáni békemisszió kiemelten fontos Magyarország számára, ezekben csaknem 800 katonánk vesz részt. Kérdésre válaszolva elmondta: vannak hiányok a költségvetésben azzal kapcsolatosan, hogy a Bajnai-kormány újabb 200 főt ígért az ISAF-misszióba, de nem szándékoznak visszalépni, vállalásukat teljesíteni fogják. Mint mondta, egyes feladatokat egymásra épülve, egymást követve végeznek majd el 2012-ig.

A Honvéd Vezérkar főnöke kérdésre válaszolva beszélt a 3D-s radarról is. Elmondta, hogy még nincs végleges helyszín, a dolguk, hogy szakmai véleményt tegyenek. Hozzátette: nem lehet kérdés, hogy szüksége van-e erre Magyarországnak, véleménye szerint ez a nemzet érdeke. Emlékezetett: a lokátor nem háborús célokat szolgál, hanem például a békés polgári repülés biztonságát szavatolja, mert ha bármi történik, rögtön lehet tudni, hol. A másik két radart még tesztelik, ezeket még nem vette át a Magyar Honvédség – mondta az altábornagy.

– Független Hírügynökség –