Izraeli testvérvárosunkban vendégeskedett a városvezetés

Akt.:
Papp László az izraeli magyarokkal
Papp László az izraeli magyarokkal - © Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Debrecen – Izraeli látogatásukon a delegáció tagjai (Papp László polgármester, Barcsa Lajos alpolgármester és a zsidó hitközség képviselői) találkoztak Debrecen testvérvárosa, Rishon LeZion polgármesterével, Dov Zurral és a város vezetőivel.

A beszélgetés során városfejlesztési elképzelésekről és turisztikai valamint kulturális együttműködésről esett szó. Megállapodtak arról, hogy a debreceni zsidó negyed vallási és turisztikai értékeit intenzívebb együttműködés keretében ajánlják az Izraelben élők számára, mint turisztikai célpontot.

Találkozó a Rishon LeZion városvezetőivel | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Találkozó a Rishon LeZion városvezetőivel | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ©

A delegáció tagjai október 22-én este részt vettek Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete által rendezett fogadáson, melyen találkoztak Izrael miniszterelnök helyettesével, Silvan Shalommal is. Október 24-én a debreceni városvezetés és a Debreceni Zsidó hitközség elnöke a Debrecenből elszármazott magyarok képviselőivel találkoztak. Október 25-én, vasárnap megkoszorúzták Rishon LeZionban a holokauszt emlékművet.

Találkozó a Rishon LeZion városvezetőivel | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Találkozó a Rishon LeZion városvezetőivel | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ©

A látogatás első napjaiban, Barcsa Lajos alpolgármester látogatást tett a tel-avivi Közlekedési és Légügyi Hivatalban, ahol bemutatta a debreceni repülőtér fejlesztéseit és a Debrecenből elérhető desztinációkat. Tel Avivban ellátogatott egy inkubátorházba, ahol a szilícium-völgy után a legsikeresebben támogatják a kezdő – jó ötlettel rendelkező – vállalkozások, az úgynevezett start-up cégek beindítását.

Testvérvárosunkban, Rishon LeZionban látogatást tett a kulturális centrumban, ahol a színház és a szimfonikus zenekar működik. Felvetődött annak lehetősége, hogy debreceni művészek vehetnének részt a kinti Tavaszi Fesztiválon, és az Izraeli Nemzeti Zenekarként is működő helyi szimfonikusok felléphetnének városunkban a karneváli héten.


Debrecenben járt az izraeli nagykövet
Debrecen – Papp László polgármester, Barcsa Lajos alpolgármester és a zsidó hitközség képviselőjének október 18-25-e közötti izraeli látogatásának programjairól is szó esett Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetének nemrégiben a várásházán tett látogatásán, ahol találkozott Debrecen első emberével.