Az izraeli kormányfõ engedélyezte a Moszad dubai akcióját?

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu találkozott annak a csoportnak a tagjaival, akik az Egyesült Arab Emriátusokban likvidálták a szélsõséges palesztin szervezet, a Hamasz egyik parancsnokát – közölte a Sunday Times. A brit lap úgy tudja, hogy a találkozóra, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad központjában került sor nem sokkal azelõtt, hogy a titkosügynökök elutaztak volna Dubaiba.

Meg nem nevezett, a Moszadot jól ismerõ forrásokra hivatkozó újság azt írta, hogy az izraeli kormányfõt a Moszad vezetõje Meir Dagan tájékoztatta arról, hogy meg akarják ölni Mahmúd al-Mabhúh palesztin vezetõt. Netanjahu engedélyezte a mûveletet, amelyet nem tartottak komplikáltnak, vagy veszélyesnek. “Ilyen esetekben, a miniszterelnök azt szokta mondani: ‘Izrael népe bízik Önökben. Sok szerencsét.'”- írta a Sunday Times.

A Hamász képviselõje feltehetõen fegyvereket akart vásárolni szervezete számára Dubaiban. Holttestére egy hotelszobában bukkantak még januárban. A gyilkosság diplomáciai feszültséget keltett Izrael és négy európai állam – Nagy-Britannia, Írország, Franciaország és Németország – között, miután felmerült a gyanú, hogy az akciót ezen országok állampolgárainak útleveleit használva az izraeli titkosszolgálat emberei követték el. Az Interpol csütörtökön nemzetközi elfogató parancsot is adott ki a feltételezett 11 merénylõ ellen.

Dubai rendõrfõnöke, Dahi Khalfan Tamim az al-Bayan címû helyi lap vasárnapi számában azt nyilatkozta, hogy a gyilkosok diplomata útlevelet használtak.

Az akció kitervelésével és végrehajtásával eddig nyíltan egy ország sem vádolta meg Izraelt, bár Khalfan Tamim úgy nyilatkozott “99, ha nem 100 százalékig” biztos abban, hogy a Hamasz-vezetõt a Moszad likvidálta és erre állítólag – eddig még be nem mutatott – bizonyítékaik vannak.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes, Danny Ayalon szerint nincs feszültség Európával, mert “Izraelnek semmi köze nincs ahhoz, ami történt.”