Az izraeli kormány enyhít a Gáza-övezet elleni blokádon

Az izraeli kormány enyhít a Gáza-övezet elleni blokádon
Benjamin Netanjahu, izreli miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy a jeruzsálemi kormány elfogadott egy tervet, amely szerint enyhítenék a Gáza-övezet elleni blokádot, amelyet még 2007-ben, a Hamasz hatalomra kerülésekor vezettek be.

Hétfőn Tony Blair, volt brit kormányfő, az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország különleges közel-keleti megbízottja már jelezte, hogy Jeruzsálem kész enyhíteni a zárlaton. Blair azt mondta, hogy Izrael be fogja engedni a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat, miközben a fegyverek, katonai alkatrészeket továbbra is feltartóztatja.

Az enyhítési terv alapját az az egyezség képezi, amely “közel keleti kvartett” – az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – különleges megbízottjaként tevékenykedő Tony Blair és Benjamin Netanjahu között korábban született. Eszerint Izrael jócskán csökkenti a tiltott áruk számát, beengedi az ENSZ által támogatott építési projektekhez szükséges építőanyagokat. A volt brit kormányfő állítólag ígéretet kapott arra is, hogy Izrael megfontolja annak a lehetőségét, hogy a Gáza-övezet határán az EU és a palesztin hatóság megbízottjai vizsgálják át a beérkező árukat. Erről azonban Netanjahu hivatalának közleménye alapján nem döntött csütörtökön a jeruzsálemi biztonsági kabinet.

Eddig több ezer termék, például a vécépapír és a gyömbér is – a “biztonsági kockázatot” jelentő áruk közé tartozott. Így sem ezeket, sem például építkezésekhez szükséges fémcsöveket és cementet nem lehetett Gázába vinni. Izrael attól tartott, hogy a csövekből rakétákat, a cementből bunkereket építettek volna a palesztin szélsőségesek.

A Gáza-övezetet 2007 óta tartják zárlat alatt

A biztonsági kabinet döntésével kapcsolatban a BBC, brit közszolgálati médium megjegyzi, hogy az enyhítéssel a jeruzsálemi kormány nyomást akar gyakorolni a Hamaszra, hogy engedje szabadon az általa fogvatartott izraeli katonát. Netanjahu hivatalának közleménye úgy fogalmaz, hogy Izrael “elvárja a nemzetközi közösségtől, hogy járjon közbe Gilad Salit azonnali szabadon engedésért.”

A Gáza-övezetet 2007 óta tartják zárlat alatt, miután ott hatalomra került az Izrael megsemmisítésére törekvő szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász. A zárlatot több nemzetközi szervezet is elítélte, mondván, hogy az kollektíven bünteti az övezet 1.4 millió lakosát.

A blokád május utolsó napján került újra a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor az izraeli haditengerészet kommandója megszállta a Törökországból Gáza felé segélyeket szállító hajóraj, az úgynevezett Szabadság Flottilla vezérhajóját. Az akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg. Az izraeliek szerint a kommandósokra fegyverekkel támadtak a hajó utasai.

– Független Hírügynökség –