Az izraeli hadsereg szerint a Rachel Corrie nem törődött a figyelmeztetésekkel

Figyelmen kívül hagyta a Rachel Corrie segélyszállító hajó az izraeli haditengerészet utasítását, amellyel a déli Asdod kikötőjébe irányították a járművet, és gőzerővel folytatta útját a gázai partok felé – közölte szombat délelőtt az izraeli hadsereg.

“Több alkalommal jeleztük a fedélzeten tartózkodóknak, hogy Asdod irányába kellene haladniuk, mivel a Gáza-övezet körül blokád van érvényben, ám ők figyelmen kívül hagyták a felhívásunkat, és folytatták útjukat Gáza felé” – mondta a hadsereg egyik szóvivője. Avital Leibowitz szerint az izraeli csapatok azt is közölték a hajó legénységével, hogy átszállnak a fedélzetre, és erőszakhoz folyamodnak, amennyiben a Rachel Corrie nem hajlandó módosítani az útvonalat.

A hajót fogadó bizottság szóvivője korábban azt közölte, hogy az izraeli haditengerészet egységei vették körbe a Rachel Corrie-t, és a partoktól 30-35 tengeri mérföldre feltartóztatták, meggátolva, hogy elérje a Gáza-övezetet. Az ír hajó több tonnányi segélyt szállít a Gáza-övezetbe, és fedélzetén 15 ember – ír és malajziai aktivisták, négy indonéziai tengerész és a hajó skót kapitánya – tartózkodik.

Az incidens öt nappal azután történt, hogy hétfő hajnalban az izraeli haditengerészet egységei rátámadtak egy, a Gáza-övezetbe tartó segélyszállító flottillára. A támadásban nyolc török és egy amerikai-török állampolgár vesztette életét. A hajókaravánnak az eredeti tervek szerint tagja lett volna a Rachel Corrie is, ám a hajó végül technikai okok miatt később indult útnak.

– Független Hírügynökség –