Az ízlelőbimbók harca: ismét élre tört a cívisvárosi barista

Akt.:
Tóth Gábor
Tóth Gábor - © Fotó: Derencsényi István
Budapest – Kakukktojást keresett a debreceni kávépörkölő az italok között.

Nap mint nap a kávé körül forog az élete, mondhatni a szenvedélye a munkája a debreceni Tóth Gábornak, a Black Sheep kávézó tulajdonosának s kávépörkölőjének. A szakember a „hobbijának” újonnan a versenyzést választotta, s tehetsége meg is mutatkozott. Tavaly második lett, idén februárban a kétnapos megmérettetésen pedig a tizenhárom versenyző közül harmadik helyezést ért el a Cup Tasting Magyar Bajnokságon, a budapesti Millenáris Parkban. A feladat: kávékóstolás, ám ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. – Volt nyolc halmaz egy asztalon, melyek mindegyike három csésze kávéból állt. Az italok közül kettő ugyanaz volt, míg a harmadik különbözött például a kávé tájegységét vagy szüretelését illetően – avatott be. A kávépörkölőtől megtudtuk még, hogy a versenyben a középdöntő és a döntő italait személyre szabottan is összerakhatják, alapul véve az addigi teljesítményt.

Az sem mindegy, mit eszik

Tóth Gábor a verseny előtti felkészülésről is beszámolt. – Minden héten Budapestre jártam, és Szongoth János mentor készített fel; hetente több órát gyakoroltam vele. A parfümök teszteléséhez tudnám hasonlítani: ott hamar elfárad a szaglószerved, míg nálunk az ízlelőbimbók. A sok kóstolás után nem tudom már megkülönböztetni az ízeket – magyarázta a kávézótulajdonos. – Alkoholt és csípős vagy zsíros ételeket nem ajánlatos fogyasztani, sőt tejet sem, mert annak zsírossága elfedi az ízlelőbimbókat. A világbajnokságra készülők például csak zabkását esznek, két hétig – mondta Gábor.

ND


Tóth Gábor, a jó kávé ismerője
Debrecen - Szép debreceni siker született egy rangos kávészakértő versenyen a fővárosban. Egy hajszállal, egész pontosan mindössze két ponttal maradt le a dél-koreai világbajnokságra való kijutástól Tóth Gábor debreceni kávépörkölő mester és barista-oktató a néhány napja megrendezett Budapest Cof...

Debrecen - Nemcsak a kávé kinézete számít, fontos a milyensége, az eszközök és a munkafolyamat tisztasága is. Év elején a Magyar Latte Art Bajnokságon második helyezést ért el Seres Norbert, aki Debrecen belvárosában egy kávézóban dolgozik. – Ez egy nagyon hosszú folyamat kiteljesedése volt, m...