Az ittas vezetők és a fatolvajok is fókuszban Hadházon

Akt.:
Megelőznék a baleseteket - képünk illusztráció
Megelőznék a baleseteket - képünk illusztráció - © Fotó: HBN-archív
Hajdúhadház – Asztalos János: A közmunka a bűnmegelőzés szempontjából is hasznos.

Fokozott figyelemmel igyekeznek kiszűrni az ittas vezetőket a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ezért, amikor csak lehet, az igazoltatott közlekedőkön alkoholszondás ellenőrzést végeznek. Ennek oka, hogy hazánkban a leggyakoribb baleseti okok között szerepel – például a gyorshajtás mellett – az ittas vezetés.

Célzott ellenőrzések

A kapitányság területén már tavaly is tapasztalták az ittas vezetők számának megugrását. Asztalos János rendőrkapitány az önkormányzat számára írt beszámolójából kitűnik: míg 2013-ban 62, 2014-ben már 102 személyt szűrtek ki. Ezért idén célzott ellenőrzéseket indítottak. Június kiugró eredményt hozott: összesen 32 ittas vezetőt fogtak, ebben akadt biciklis is. Szabó Balázs százados azt mondja, az ellenőrzések gyakorisága és a pozitív tesztek száma egyaránt növekszik.

– A 2013-ban indult 19/24 nevű közbiztonsági programnak köszönhetően – ami azt jelenti, hogy mind a 19 megyében 24 órás lefedettséget biztosít a rendőrség a társszervekkel, például a polgárőrökkel – lényegesen több rendőr teljesít szolgálatot, így több jogsértést, többek között ittas vezetést tudunk felderíteni – magyarázta.

A megelőzésen fáradoznak

Asztalos János rendőrkapitány kifejtette, az elmúlt két évben csökkent a kapitányság területén a regisztrált bűncselekmények száma.

Asztalos János | Fotó: Matey István Asztalos János | Fotó: Matey István ©

– Míg korábban 20 nyomozás indult egy-egy hétvége után, manapság öt-hatnál már nem kell többet indítani. Ezt egy szemléletbeli változásnak tudom be. A megelőzést helyezzük a munkánk fókuszába. Ennek érdekében – amikor átvettem a kapitányság vezetését – növeltük a rendőri jelenlétet a közterületeken, különösen ott, ahol a legtöbb bűncselekmény bekövetkezett (vasútállomás és környéke, illetve az erdőszélek). Így mára a 13–18 éves korosztály bűnelkövetői azok, akik napról napra munkát adnak az egyenruhásoknak – fogalmazott. A kapitány szerint ennek egyik oka, hogy a közmunkaprogram a bűnmegelőzés szempontjából is hasznos, mivel az az eseti bűnelkövetőket kiszűri. Ha ugyanis van munka, van jövedelem is, ha pedig mégis megszorulnak, van kihez fordulniuk. Ezáltal több figyelem jut azokra, akik ténylegesen a bűnözésből élnek – jegyezte meg.

HBN-SZZSL


A beszámoló szerint

Az önkormányzati beszámolóból kiderül:

  • A 2013-ban regisztrált 1650-ről 1425-re csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a kapitányság illetékességi területén, Hajdúhadházon pedig 574-ről 461-re.
  • Hajdúhadházon 2013-ban 19 közlekedési baleset történt, 2014-ben 12.​

Ittasok ellen

2013 nyarától új szabályozás érvényes az ittas vezetés terén: azóta nem aszerint büntetik az ittasan vezetőket, hogy „mennyire befolyásolta vezetőképességüket az elfogyasztott alkohol” – írta akkor az MTI. A sofőrt már akkor is megbüntetik, ha az alkoholfogyasztás ténye megállapítható. Mint arról a Napló is beszámolt, aki közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton (például bevásárlóközpont parkolójában) ittasan gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A jogszabály szerint akinek szervezetében 0,5 ezrelék vér-, vagy 0,25 ezrelék légalkoholszintet mérnek, annak jogosítványát a helyszínen elveszik, és büntetőeljárás is indul ellene.