Az Iszlám Állam készülhetett a müncheni merényletre

Akt.:
A főpályaudvar előtt, szilveszter este
A főpályaudvar előtt, szilveszter este - © Fotó: AFP / dpa / Sven Hoppe
München – A közvetlen terrorfigyelmeztetést feloldották, nincs információ további konkrét merénylettervekről.

Szír és iraki gyanúsítottakat keresnek a rendőrök, miután szilveszter éjszakáján Münchenben a főpályaudvart és az egyik városrész, Pasing állomását kiürítették, mivel egy „baráti titkosszolgálat” arról tájékoztatta a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA), hogy a két helyszínen öngyilkos merénylők készülnek lecsapni éjfél körül.

Hubertus Andrä rendőrkapitány péntek délelőtti tájékoztatóján a der Spiegel online tudósítása szerint azt mondta, „olyan konkrét információik voltak, hogy cselekedniük kellett”. Egyébként öt-hét terroristagyanús személyről beszélt, akik egy részét név szerint megnevezte a baráti titkosszolgálat; az ARD német közszolgálati médium szerint a franciáktól kapták az információkat. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a terroristagyanús személyek valóban léteznek-e, egyelőre senkit sem tartóztattak le – szögezte le. Ezt erősítette meg péntek délutáni nyilatkozatában is, s hozzátette, továbbra is nagy erőkkel nyomoznak.


Hubertus Andrä | Fotó: AFP / Christof Stache Hubertus Andrä | Fotó: AFP / Christof Stache ©

Az éjszakai akcióban 550-en vettek részt, de újév napján is több rendőr van szolgálatban, mint máskor. Hubertus Andrä közlése szerint viszont jelenleg a terrorveszély immár nem nagyobb, mint a figyelmeztetés kiadása előtt. A szilveszter esti közvetlen veszélyre figyelmeztető riasztást feloldották, mivel nincsenek információik további konkrét merénylettervekről.

Joachim Hermann (CSU) bajor belügyminiszter szerint az Iszlám Állam készülhetett merényletre, a fenyegetettség körülbelül akkora volt, mint Hannoverben, a néhány héttel ezelőtt elmaradt német-holland labdarúgó barátságos mérkőzés idején.

Nyugodt a város

Reggel a főpályaudvart is megnyitották, amely a tekintélyes Süddeutsche Zeitung riportere szerint szokásos újévi életét élte. A vonatokhoz a koffereiket maguk után húzó emberek siettek, az érkezők pedig a taxikba ültek. Az északi oldalon viszont egy piros-fehér szalag emlékezteti az arra járókat az éjszakai történésekre.


Rendőrök a müncheni főpályaudvarnál | Fotó: AFP / Christof Stache Rendőrök a müncheni főpályaudvarnál | Fotó: AFP / Christof Stache ©

A müncheni szilveszterők a lap tudósítója szerint nem különösebben zavartatták magukat a terrorveszély miatt. Mint írják, a Marienplatzon éjfél után is partihangulat uralkodott, a kávézók, bárok nyitva voltak, az egyikben például egy afgán fiatalokból álló csoport köszöntötte az új évet.

Péntek délben is sokan, több mint ezren voltak a téren. A metróállomáson üveges tekintetű utasok várták a szerelvényt, néhányan még sörösdobozt szorongattak a kezükben. A felszínen, amikor körbeért a városháza órája, megszólalt a harangjáték. Az „Oh Tannenbaum” című dalt játszotta, amit tapssal jutalmaztak a nézelődők.​ Mintha nem is lett volna néhány órával korábban terrorriadó – írja a tudósító. Percekkel később rendőrségi csapatszállító jármű érkezett a térre.​ A rendőrök a járműből kiszállva körülnéztek. Mivel semmi gyanúsat nem láttak, egy idő után visszaültek az autóba.

HBN-SZZSL
hirdetés