Az iskola ad, az önkormányzat megpróbál

Az abaújkéri testület nem tett le arról, hogy utólag mégis átvállalja az iskolakezdési kiadások egy részét.

Abaújkérről kereste meg szerkesztőségünket Iván Istvánné, miszerint nyolcadikos gyermekét megalázva küldték el kedden délelőtt az encsi Kazinczy Általános Iskolából azzal, hogy „nem gondolja, hogy ingyen kap tankönyvet”. Pedig a törvényi feltételeknek sokszorosan megfelelnek, egyedülállóként neveli gyerekeit, akik közül az egyik ráadásul fogyatékos és ezt szerinte az iskolában is régóta tudják. Neki nincs húszezer forintja a tankönyvre. 

Választhat könyvet 

Még februárban végeztünk egy felmérést, hogy a rászorulók közül, ha az önkormányzat nem vállalja a különbözet kifizetését, ki az, aki hajlandó használt tankönyvet átvenni – mondja Tímár László, az encsi Kazinczy Általános Iskola igazgatója. A rendelet ugyanis nem írja elő, hogy a munkakönyveken kívül is új könyveket kell biztosítania az iskolának. A normatíva szerint tízezer forintig tudja az iskola biztosítani a nyolcadikosoknak a tankönyveket, ebben az értékben kedden is választhatott volna a diák, fel is ajánlottuk neki, de az iskolakezdésig még visszajöhet és választhat.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bár többszörösen is jogosultak Ivánék a kedvezményekre, ezek egyikéről sem adtak le nálunk az előírásoknak megfelelően igazolást. Sajnálom, hogy akaratlanul is, de megbántottuk a diákot, nem állt szándékunkban. Ezen felül pedig vagy saját ismeretségi körükből keríthetnének használt könyveket vagy az iskola szeptembertől könyvtári kölcsönzéses formában biztosítaná a használt könyveket. Így tehát gyakorlatilag egy fillérjébe sem kerülne a családnak a tankönyvek beszerzése. Az más kérdés, hogy az encsi önkormányzat a tízezer forint feletti mintegy nyolcezer forintos részt átvállalta a családoktól, az abaújkéri pedig nem. 

Ha telik térítik 

Abaújkérnek most minden fillért meg kell fognia a szennyvízberuházás miatt – mondta érdeklődésünkre Palkó József, a település polgármestere. – Nem tettünk le arról, hogy utólag valamilyen segély formájában térítjük az iskolakezdési kiadásokat, vagy azok egy részét. A napokban lesz egy testületi ülés, ahol napirendre vesszük az ügyet és megnézzük, honnan tudunk erre valamilye forrást találni.

B.G.